PLENKOVIĆ OŠTRO PO MILANOVIĆU: Predsjednik očito ima neki problem i kad ide u Tač neka ne spominje mene i moju obitelj

Rekao je to premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara oko izjave predsjednik RH Zorana Milanovića kako mu je pred desetak ljudi u Kninu rekao da ide u Albaniju.

“Predsjednik očito ima neki problem, a svaki put kad ima neki problem, traži neku slamsku spasa, pa se počinje baviti drugim dužnosnicima. Tako je spominjao bivšu predsjednicu, spominjao je, citiram, ‘neki stranački dernek u Finskoj’… Ja sam u Finsku otišao na, mislim, manje od 24 sata, između užeg kabineta i sjednice Vlade, u studenom, uz najavu, uz sastanak s finskim premijerom, uz press konferenciju s finskim premijerom koja stoji na webu Vlade, koji nije član EPP-a i potom ostao na Kongresu europske pučke stranke, na kojem sam govorio, ne samo kao predsjednik HDZ-a, nego i kao predsjednik Vlade Hrvatske, uz predsjednike i šefove drugih država.”

Za korištenje riječi “dernek” Andrej Plenković je rekao da je to “krajnje nepristojno, neprimjereno, bezobrazno ako hoćete”, a potom je opisao razgovor s Milanovićem.

“To što je on meni s nogu spomenuo, čak ne znam je li to bilo u Sinju ili u Kninu… Dakle, ako s nogu kažete, gdje ćeš, idem na Hvar, gdje ćeš ti, idem u Rijeku, dobro, idem u Albaniju, OK. To nije nikakva notifikacija nekakvog službenog posjeta, to nije nikakva konzultacija o vanjskopolitičkim temama, to nije nikakvo sukreiranje vanjske politike.

Čovjek kaže: ‘Idem u Albaniju kod Edija Rame.’ Ja kažem: ‘OK.’ I točka. I što sad? To ne znači da je on tamo išao u državni posjet, što može biti jedan žanr posjeta. Može to biti službeni posjet, što je drugi žanr posjeta, može biti radni posjet, treći žanr posjeta. A može biti ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret. To je njegov problem. Neka se on bavi svojim problemom, a neka druge pusti na miru”.

Na pianje kako će odgovoriti ako bi ga Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pitalo je li ga predsjednik službeno obavijestio o posjetu Albaniji, Plenković je rekao: “Nema službene obavijesti. Službena obavijest je: ‘Ja idem kod Edija Rame…’ Pa neka tumači što je radio tamo… Mene uopće ne zanima je li on tamo išao u državni, radni, službeni ili prijateljski prijatelj svom prijatelju. On ima pravo ići kamo god hoće. Neka on vama tumači gdje je bio i što je radio.”

Poslao je i poruku Milanoviću, kako prenosi Media servis: “Drugi put kad ide u Tač, isto neka ne spominje mene i moju obitelj. Neka se bavi sobom.Vrlo važan detalj.”

Komentiraj