PLENKOVIĆ OPORBI: Neka nam daju primjer oporezivanja marže – neka kažu kako

Premijer Andrej Plenković nije htio otkrivati detalje oko najavljenog novog paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih pritisaka.

Izvor: Media servis

”Mjere se u ovom trenutku finaliziraju. Kako smo inače radili, mjere su cjelovite, ići će za tim da pomognemo svima onima kojima je u ovim okolnostima ekonomske i energetske krize to naravno potrebno, potrebno da održimo standard naših građana. A malo ćete se strpiti i vi i hrvatska javnost za cijeli paket koji ćemo predstaviti u četvrtak”.

Upitan mogu li se oporezivati marže velikih trgovaca i onih u turističkom sektoru, kako tvrdi oporba, premijer je odgovorio:

”Neka kažu kako. Di to ima porez na marže, neka nam daju jedan primjer. Mi smo jučer imali temeljit sastanak koji je bio posvećen inflaciji. Na njemu je bio guverner HNB-a, ministar financija i svi nadležni ekonomski ministri u Vladi i nitko na tom sastanku još nitko nije saznao koji je to porezni obliku koji oporezuje marže”.

Što se tiče tijeka istrage oko 102 hrvatska navijača pritvorena u Grčkoj nakon navijačkih nereda, uslijed kojih je smrtno stradao grčki navijač, Plenković kaže da je u stalnom kontaktu s grčkim premijerom Kyrijakosom Mitsotakisom.

”Mi smo zadnji put razgovarali u subotu i koliko ja razumijem od njega taj proces ide svome kraju. Čim taj proces bude gotov, imat ćemo nove informacije o hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima. Mi bismo jamčili kao država državi”.

Uputio je sućut i izrazio žaljenje zbog smrti bivšeg ministra, potpredsjednika HDZ-a i velikogoričkog gradonačelnika Ivana Šukera.

”Veliki gubitak. Čuli smo se prije otprilike dva mjeseca i tada me izvijestio o svom zdravstvenom stanju koje nije bilo dobro i nažalost pogoršalo se. On je dao doprinos i hrvatskoj Vladi i Saboru. Bio je vrlo aktivan saborski zastupnik i u svom stranačkom angažmanu i otišao je sa samo 65 godina. Dakle, prerano”.

Što se tiče turističkih rezultata, tvrdi da su bolji nego prošle godine i negdje na 98-99 posto rekordne 2019. godine.

“Kada je riječ o prihodima, oni su nekoliko desetaka postotaka viši nego tada. Prema tome rezime turističke sezone će biti jako dobar, predsezona je bila sjajna. Imali smo vrlo loše vremenske prilike i tijekom srpnja i početkom kolovoza. Tako da kad se sve zbroji što imamo od ministrice turizma i HTZ-a, turistička sezona je jako dobra”.