PLENKOVIĆ OPET “SERVIRA” DORH-U: Vjerujem da će se referirati i na izjave predsjednika RH

Premijer i čelnik HDZ-a boravio je danas u Koprivnici gdje je među ostalim novinarima odgovorio na pitanje je li se osjetio prozvanim od strane DORH-a.

Podsjećamo, nakon što je, komentirajući aferu Vjetroelektrane, Plenković izjavio kako bi se DORH mogao pozabaviti i SDP-om, oglasilo se Državno odvjetništvo (DORH).

Plenkovića su podsjetili na Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

“Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske”.

O tome je li ga DORH prozvao Plenković sada kaže: “Pratili ste što izjavljujem, bilo bi dobro izvući što je u Saboru govorio gospodin Bernardić kada se glasalo o povjerenju novoj glavnoj državnoj odvjetnici, pa ste mogli čuti kako precizno navodi što bi ona i DORH trebali raditi, kao i na njegove izjave kada je bivšeg glavnog državnog odvjetnika nazavo mojim batlerom”, rekao je Plenković.

Naveo je i izjavu Zorana Milanovića: “Ne bih propustio spomenuti izjave predsjednika Republike koji je praktički proglasio novu glavnu državnu odvjetnicu “mojim čovjekom”. Vjerujem da se DORH referirao na takve vrste izjava.”

Što se tiče pritisaka na rad DORH-a, kaže kako ih nema. “Nema pritiska, kada kažete da svi trebaju imati imaju jednak tretman, to znači jednak tretman, dakle, jednak tretman za procesuiranje svih kaznenih djela”, rekao je.

Komentiraj