PLENKOVIĆ ODLUČIO: Za ministra obrane predložio župana Ivana Anušiča

U Vladi su od jutra trajale konzultacije o kandidatu za novog ministra obrane, nakon što je u subotu premijer Plenković s tog mjesta smijenio Marija Banožića koji je skrivio tešku prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić kandidat je za novog ministra obrane u Vladi Andreja Plenkovića.

“Završili smo konzultacije”, potvrdio je Plenković. “Predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića. Dobio je potporu svih stranačkih kolega kao i kolega iz koalicije…

Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade.”

Mato Lukić mijenjat će Anušića na mjestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata, kaže premijer, javlja N1.

“Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku potporu u ožujku 2020.”, kaže Plenković na pitanja o tome kako će surađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti. “Logično da je Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada”, kaže premijer.

Na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković kaže da ne zna je li Banožić bio na fešti u petak navečer, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: “Pitajte nadležno državno odvjetništvo.” Plenković kaže kako ranije nije čuo za nikakvu prometnu nesreću koju je Banožić izazvao ranije.

Bivši ministar Mario Banožić bio je jedini član Vlade iz Slavonije, što je županu Anušiću bio i dodatni bod u izboru, ali i Plenkoviću još jedan argument da uoči parlamentarnih izbora u Vladi ima i jednog Slavonca.