PLENKOVIĆ O ZAKONU O OBNOVI: Instant rješenja nema, a prihvatit ćemo dobre prijedloge oporbe

U Saboru se raspravlja o dugoočekivanom prijedlogu Zakona o obnovi nakon potresa. Ovo je prvo od dva čitanja, što je oporba pozdravila zbog, kako kažu, složenosti zakona i problemom kojim se bavi.

Izvor: Media servis

Zakon i njegove ciljeve zastupnicima je predstavio premijer Andrej Plenković. Naglasio je da su od početka tvrdili da ovakav dugoročni zakon ne smije biti donesen na brzinu.

“Preduvjet za organiziranu obnovu je osiguravanje potrebnih financijskih sredstava. Mi ćemo stoga pažljivo nastojati kombinirati nacionalna sredstva i međunarodne izvore financiranja. Tu instant rješenja nema. Niti će itko od nas ćuti bilo kakve iluzije da će se to sve skupa obnoviti na brzinu, to nije realno i nemoguće je.”

Napomenuo je i da će prihvatiti i konstruktivne prijedloge oporbe.

“Važno je da ovaj zakonski okvir koji će Sabor, vjerujem, kroz dva čitanja usvojiti bude transparentan, pravičan, provediv i da oko njega postignemo što veće suglasje. Rekao sam prošli tjedan da ćemo biti otvoreni za prijedloge oporbe na pojedine zakonske prijedloge. Ovo je kao nacrtan primjer zakona za kojeg unaprijed kažem da ako ima kvalitetnih sugestija oporbe mi ćemo ih prihvatiti, dapače.”

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat pojasnio je što će Zakon uređivati.

“Raspodjelu troškova obnove, programe mjera i aktivnosti obnove, njihov sadržaj i izradu, osnivanje i rad stručnog savjeta za obnovu, osnivanje fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Način obnavljanja oštećenih zgrada, isplatu novčane pomoći za obnovu obiteljskih kuća i zgrada, isplatu novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Stambeno zbrinjavanje i privremeni smještaj osoba pogođenih potresom.”

Napomenuo je i što će se sve prema Zakonu obnavljati i na koji način.

“Na temelju ovog Zakona obnavljat će se postojeće oštećene zgrade i to zgrade javne namjene, više stambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno-poslovne zgrade i obiteljske kuće. Obnavljat će se na četiri načina: popravkom nekonstrukcijskih elemenata bitnih za uporabljivost zgrade i određenih programima mjera, popravkom konstrukcijom, pojačanjem konstrukcije i cjelovitom obnovom.”

Komentiraj