PLENKOVIĆ O VUČIĆU I JASENOVCU: Beograd je reagirao histerično – tamo smo u medijima ustaška vlada

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković govorio je o jučerašnjem neuspjelom dolasku Aleksandra Vučića u Jasenovac.

“Postojale su želje krajem veljače – kada je uhićen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresiran za Aladrovića i Horvata. Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takav posjet. Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatni posjet. To je stvar koja ima svoje političke implikacije. Treba doći u pravom trenutku. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak, možemo o tome govoriti. Hrvatska je uključiva, tolerantna.

Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada… Mislio sam da smo u optikama nekih hrvatskih medija, komunisti orjunaši, udbaši. I to na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije. Ovakva reakcije ukazuje na histeričnu reakciju Beograda.

Mi smo tu skroz cool i easy, kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Hrvatska poštuje sve manjine u Hrvatskoj. Politika svršenog čina ne može proćiu nigdje, pa ni u Hrvatskoj”, rekao je Plenković, kako javlja N1.

U Srbiji se, kaže, odugovlači s formiranjem Vlade do krajnjih rokova.

“Mi smo u ovom trenu smatrali da nam takav posjet ne odgovara”, kazao je Plenković.

“Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad netko dolazi u posjet, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba biti i među državama. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takav posjet koji, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konzekvence… Hrvatska drži do sebe i svojih susjeda i želi normalizirati odnose. Svaki posjet koji može imati političke konzekvence se mora pažljivo dogovarati

To ne ide tako – pa nikada nije moment, zašto ne bih sada. Manje treba lijepiti etikete o tome da su ustaše izvršile napad, odbile… Malo mi to djeluje smiješno, kao da smo vratili vrijeme 30 godina unazad”, kazao je.

O Pupovcu

“S Pupovcem surađujemo. Mnogi kritiziraju HDZ i mene zbog suradnje s manjinama, pa tako i srpskom. No povjerenje dobijamo jednom, dva puta… Mi poštujemo zakon i Ustav i mi želimo da su naše manjine zadovoljne i da vodimo zemlju uz njihovu potporu”, rekao je Plenković.

Pustit ćemo da se sve ovo slegne, pa ćemo potom razgovarati dalje o ovoj temi, rekao je Plenković o dogovoru posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu.

O Vulinu

“Vulin je već nekoliko godina nepoželjna osoba u Hrvatskoj, kada se prije par godina na sličan način trebalo dovesti vojnike u Jasenovac. Malo mi je to smiješno. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, smanjivati relacija, da postoji sloboda kretanja, da postoji europski put – a da su oni na europskom putu – trebalo je sve dogovoriti. u državu se ne može dolaziti kako se kome prohtije.

Ako obitelj i ja odemo na ručak u Otočac, Sloveniji se pošalje poruka da se zna da smo u privatnoj posjeti i to je to.

Ovo nije bio posjet obitelji, odlazak na rođendan – mislim da je svakome jasna razlika između ovakvog i privatnog posjeta”, rekao je Plenković.