PLENKOVIĆ O SJEDNICI VNS-a U VLADI: Sastanak je bio sjajan, ali nisam se rukovao s Milanovićem

“Dok smo dolazili ovdje objavljeno je priopćenje sa sjednice koje reflektira rezime sjednice”, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon višesatne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu, osuđen je onaj napad na Banske dvore, konstatirano je konsezusom da je riječ o djelu s obilježjem terorizma”, kazao je Plenković.

“Raspravljali smo točke dnevnog reda, drugih tema nije bilo.” Plenković je rekoa da nije bilo nikakvih kritika od strane predsjednika Milanovića po pitanju mjera uvedenih zbog koronavirusa.

”Ta tema je apsolvirana. Sastanak je bio ugodan. Unaprijed je bio dogovoren red, tražili smo zajednički nazivnik, i rješavali smo točku po točku s dnevnog reda”, rekao je Plenković.

Ali, uspio je reći da se nije rukovao s Milanovićem. “Mi smo tu konzistentni”, rekao je.

Priopćenje vlade o sjednici VNS-a:

Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020.  kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Odgovori