PLENKOVIĆ O RASTU BROJA OBOLJELIH: Da održimo gospodarstvo, discipliniranost je presudna

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi na sjednici Vlade komentirao je današnji rekordni broj novozaraženih koronavirusom. Trend rasta oboljelih posljednjih tjedan dana je zabrinjavajuć, rekao je Plenković i naglasio je da je taj trend vidljiv i u drugim europskim zemljama, ali i svijetu.

Izvor: Media servis

“Kao društvo, moramo shvatiti da je virus ozbiljna prijetnju zdravlju i životima” istaknuo je:”Relativiziranje i omalovažavanje ima za izravnu posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera i neodgovorno ponašanje čime ugrožavamo i zdravlje i gospodarstvo. Podcrtavam – potrebno je poklanjati povjerenje znanosti, Stožeru, a ne se voditi za politikantskim nagađanjima i improviziranim savjetima.”

Stožer poduzima mjere da se što bolje nosimo s ovim izazovom, rekao je premijer i ponovio da je cilj balansirati između zaštite zdravlja i funkcioniranja gospodarstva i društvenog života. Jedno ne smije ugroziti drugo, ali to ovisi o svakome i u ovoj borbi moramo biti jedinstveni, dodao je Plenković.

“Održat ćemo gospodarsku aktivnost. Cijeli svijet će održati gospodarsku aktivnost. Gospodarstvo mora ići, ali istodobno da bismo to osigurali osobna odgovornost svakog građana i discipliniranost je presudna. Mala žrtva za svojevrsni komoditet osigurava normalan rad i zdravlje. To je ključna formula uspjeha u ovoj borbi protiv koronavirusa.”

Naglasio je da treba izbjegavati velika okupljanja i apelirao je na međusobnu solidarnost i poštovanje. Plenković se osvrnuo i na jučerašnju 29. obljetnicu raketiranja Banskih dvora.”Danas je spomendan na Dan Hrvatskog sabora, na sjednicu 8. listopada 1991. u podrumu zgrade INA-e kada je Hrvatska proglasila neovisnost i u konačnici raskinula sve formalne, pravne veze s bivšom Federacijom i stoga se prisjećamo tih trenutaka koji su bili sudbonosni za budućnost Hrvatske i pretpostavka njezinog međunarodnog priznanja.”

Komentirao je i prošlotjedni posjet američkog šefa diplomacije Mikea Pompea Hrvatskoj.”Imali smo vrlo dobre razgovore. Mislim da smo napravili korak naprijed, i to ozbiljan, i prema ukidanju viza hrvatskim državljanima za SAD i u pregovorima za sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. I uopće za poboljšanje gospodarskih, političkih, sigurnosnih, obrambenih odnosa s najvećom svjetskom silom.”

Plenković je rekao i da je na 11. savjetu za projekt Slavonija, Baranja i Srijem postignut veliki napredak. “Više od pet milijardi ugovorenih od našeg zadnjeg sastanka u Vukovaru. Sve skupa smo na 16 i pol milijardi ugovorenog. Podijeljeno je tamo više od 60-ak ugovora vrijednih 439 milijuna. Nastavljamo sa snažnom potporom naše Vlade za pet slavonskih županija, a to ćemo raditi ravnomjernim regionalnim razvojem i kroz druge aktivnosti diljem Hrvatske, osobito u područjima koja takvu vrstu potpore trebaju.”

Komentiraj