PLENKOVIĆ O PRITVORENIM NAVIJAČIMA: Zatražio sam grčkog premijera da naši državljani budu sigurni

Saga oko naših državljana koji su se u Grčkoj sukobili s navijačima dan prije utakmice AEK – Dinamo i dalje plijeni pozornost. Svi naši navijači su ispitani te su raspršeni po grčkim zatvorima. Najnovije informacije ukazuju na to da policija ima snimke krupnog muškarca koji navodno ima tetovažu u predjelu vrata.

Izvor: Media servis

Sve je detaljnije komentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a uputio je i snažnu poruku. “Sport da, nogomet da, sportsko navijanje da, huliganizam – ne. I to snažno ne, moramo malo stati uspravno oko ključnih vrijednosti u društvu.”

Unatoč kritikama – radi se maksimalno moguće, kaže premijer. Sva resorna ministarstva komuniciraju sa grčkim kolegama, a Plenković se ponovno čuo s grčkim premijerom Mitsotakisom. Ponovio je premijer da su navijači optuženi za udruživanje u zločinačku organizaciju, nanošenje ozljeda i prouzročenje materijalne štete.

“Zatražio sam da nam zajamči Grčka država sigurnost naših građana u pritvoru u grčkim zatvorima i na tome ćemo inzistirati, inzistirat ćemo isto tako i na pravednom i brzom procesu jer to je ono što je u ovom trenutku najbitnije.”

“To su ozbiljna djela koja im se stavljaju na teret, ja sam uvjeren da oni koji su eventualno povezani s ovim slučajem gdje je došlo do nažalost smrti jednoga državljanina, njih ne može biti 100 ili 98 to je sigurno. Iz toga apeliramo na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu ovaj postupak i da se naravno velika većina tih hrvatskih državljana praktički deportira u Hrvatsku, to je ono što prenosimo kao poruku.”

Ipak, sve je u grčkim rukama, a predsjednik Zoran Milanović jučer je prozvao Grke da se prema našima odnose kao prema ratnim zarobljenicima. Za šefa HDZ-a to nije dobar potez.

“Dakle ove njegove izjave koliko god možda mogu naići na odobravanje nekoga tko se solidalizira s našim državljanima tamo, toliko će im to štetiti. Dakle, nije poanta da mi koji u ovom trenutku trebamo razumijevanje grčke strane, svih institucija vlasti, da onda on šalje poruke koje su dolje jako loše primljene, jako loše doživljene. Ondje su de facto i suci reagirali, ali moram priznati da ni politička strana nije baš oduševljena s tim izjavama.”

Otišao je premijer i korak dalje. “Bilo bi dobro kao što su roditelji naših državljana meni pisali da im pomognemo ja to činim i pomažem i to radi cijela vlada i cijela diplomacija, da isto tako možda njega zamole da im ne pomaže više. Što im on više bude ovako pomagao to će sinovi ovih roditelja vjerojatno duže biti u grčkim pritvorima.”

Kaže – razumije roditelje uhićenih, no oni su sami birali svoje postupke. “Mi ćemo pomoći hrvatskim državljanima, ovim mladim ljudima koji su dolje na maksimalno angažiran način, vodeći računa o tome da oni dolje nisu išli na maturalac, nisu išli na ekskurziju, nisu išli na godišnji odmor, nisu išli u turizam u Grčku, otišli su dolje svjesni da ne mogu ići na utakmicu i dogodilo se ovo što se dogodilo. Prema tome mi očekujemo brzi proces u Grčkoj i da se velika većina tih ljudi deportira u Hrvatsku.”

Šteti ovo Hrvatskoj reputaciji, ali nada se da će večeras na Maksimiru sve proći dobro. “Sigurnosne mjere su na najvišoj razini, vidjeli ste i na koji su način prepraćene grčke igrači i stručni stožer od zračne luke do hotela i samih treninga. Siguran sam da će naša policija sve odraditi na najvišoj razini.”