PLENKOVIĆ O POREZU NA NEKRETNINE: Osluškujemo bilo naroda – odgoda će biti najbolje rješenje!

andrej plenković, vlada

Premijer Andrej Plenković je gostujući u Dnevniku HRT-a govorio o aktualnim političkim događanjima u Hrvatskoj, te se dotaknuo i poreza na nekretnine koji je uzbunio narod.

“Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica”, rekao je premijer Plenković gostujući u Dnevniku HRT-a i dodao:

“Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje”.

O tome kako bi neki iz BiH željeli zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta, Plenković je rekao:

“Imali smo nedavno zajedničku sjednicu vlade, tema Pelješkog mosta dobro je razrađena, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna – dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova – što prije”.

O uzavreloj atmosferi u regiji i potencijalnom trgovinskom “ratu” Plenković kaže:

“Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog je bila previsoka. Ministar Tolušić je dobio nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje”.

 

Komentiraj