PLENKOVIĆ O POPUŠTANJU MJERA: 15. veljače stavili smo kao novo prolazno vrijeme

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je epidemiološku situaciju. Kaže da smo na petom mjestu u EU po najmanjem tjednom prosjeku broja zaraženih na milijun stanovnika te šesti najveći dvotjedni pad broja potvrđenih slučajeva zaraze.

Izvor: Media servis

“Važno je nastaviti ovakav trend” poručio je premijer. “Da bismo tako nastavili, ja apeliram na sve, uz puno razumijevanje određenih i frustracija i nezadovoljstva, da još malo izdržimo i da onda zajednički krenemo u normalizaciju života. Zato smo stavili taj 15. veljače kao novo prolazno vrijeme da vidimo može li se još nešto učiniti. Ako trendovi budu dobri, mi ćemo nešto još učiniti, nećemo oklijevati, no apeliram na sve na razum, racionalnost i strpljenje.”

Dodao je da je bitno da popuštanje mjera bude balansirano i promišljeno. “Vlada nema luksuz da bude u cipelama samo epidemiologa ili samo u cipelama gospodarstvenika”, upozorio je premijer.

“Drugi akteri koji nemaju ovaj vid odgovornosti koji ima Vlada, to mogu. Mi nemamo i ne možemo imati jer moramo voditi računa o cjelini funkcioniranja gospodarstva, društvenih aktivnosti, javnim financijama, obvezama koje imamo i želji da sve što radimo bude sa što manje negativnih posljedica na naše građane i njihove aktivnosti.”

Osvrnuo se i na jučerašnji prosvjed poduzetnika na glavnom zagrebačkom trgu.”Trebamo ipak staviti na stol činjenice i argumente. Pprije nekoliko tjedana kada su brojevi, nažalost, bili visoki postojao je ogroman pritisak javnosti i svih mogućih aktera, a najviše i političkih suparnika koji su praktički zahtijevali zatvaranje. To kao da je bilo jučer, ne prije pet godina. Sada, kada je situacija bolja mahom ti isti akteri žele otvaranje svega. E, pa ne može to tako, to tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve otvoriti, nego zato što to nije realno i ne bi bilo dobro.”

Komentiraj