PLENKOVIĆ O POMOĆI UKRAJINI: Nakon brutalnog napada Rusije šaljemo pješačko naoružanje

“Međunarodna zajednica, Hrvatska i svi naši građani svjedoci su ničim izazvanog brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se ne priprema napad, da je riječ samo o vojnim vježbama, maske su pale”, rekao je danas premijer Andrej Plenković, najavljujući slanje pomoći Ukrajini.

“Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je obmanjivao međunarodnu javnost. Hrvatski narod jako dobro zna što znači obraniti svoju domovinu od agresije. Hrvatska jako dobro zna što znači izboriti se za svoju slobodu. Za Hrvatsku dileme nema, može biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine, mira i slobode. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, da se vrate politici razuma i dijaloga”, rekao je Plenković.

“Za razliku od napada na Hrvatsku, kad reakcija međunarodne zajednice nije bila na razini, u slučaju Ukrajine svjedočimo jedinstvenoj reakciji Eeuropske unije, koja je naučila pogrešku. Stavljeni smo pred gotov čin, nema mjesta kalkuliranju. Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i za EU i za Hrvatsku, ali Hrvatska i ostale članice EU-a odabrale su jedino ispravno”, dodao je je, kako prenosi N1.

“Parlamentarna većina koja je jutros imala sastanak je jedinstva. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba. Na tom tragu pozdravljamo jednoglasno usvajanje Deklaracije o Ukrajini. Dogovorili smo ranije s predsjednikom Sabora, a danas i oporbom, da ćemo u srijedu održati raspravu o situaciji u Ukrajini. Istodobno svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom”, rekao je Plenković.

“Podižemo stupanj pripravnosti za primanje izbjeglica, ali i za osiguranje opskrbe plinom te mjere zabrane ruskim letovima u hrvatskom zračnom prostoru. Hrvatska će se pridružiti odluci EU-a da se neke ruske banke isključe iz sustava SWIFT. Mi (Vlada) ćemo danas donijeti odluku o pomoći Ukrajini i u obrambenom smislu, riječ je prije svega o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju u vrijednosti od 124 milijuna kuna”, kazao je Plenković.

“Hrvatska ne možemo pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu jer to bi značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo. Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, da smo svojim politikama i nastupima nažalost anticipirali ovakve scenarije kakve vidimo danas. Stati uz bok ukrajinskog naroda je jedini pravi put”, rekao je Plenković na kraju svog obraćanja.