PLENKOVIĆ O PEJČINOVIĆ BURIĆ: To je fantastično postignuće Republike Hrvatske

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Izvor: Media servis

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders dobio 105.

Ministrici pristižu čestitke sa svih strana, kako iz Vlade, tako i iz oporbenih redova.

Hrvatska ministrica na čelu je Vijeća Europe! Među prvim čestitarima, i to putem društvenih mreža, bili su Goran Beus Richemberg iz Glasa, SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović, kao i SDP-ovac Domagoj Hajduković. Na uspjeh ministrice posebno ponosni u Vladi.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade:

‘‘Zaista je to fantastično postignuće RH. To je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh, kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u posljednjih 30-ak godina. Mislim da Marija zaslužuje jedan aplauz cijele Vlade.‘‘

Evo kako su uspjeh potpredsjednice Vlade i ministrice Pejčinović Burić komentirali ministrica Nina Obuljen Koržinek, Blaženka Divjak i ministar Darko Horvat:

‘‘To je ogroman uspjeh i potvrda tog ugleda kojeg naši diplomati i država imaju u tako važnoj međunarodnoj organizaciji‘‘, kaže Nina Obuljen.

‘‘Mislim da je i dobra poruka mladima, pogotovo djevojkama, jer ona je tek druga žena koja je na čelu Vijeća Europe, i to je sigurno veliki podstrek u smislu da je moguće razbiti ono što zovemo stakleni stropovi‘‘, kaže Divjak.

‘‘Ovo je jedan veliki uspjeh vanjske politike RH!‘‘, jasan je Horvat.

Stižu reakcije i iz oporbe. Drago mi je za bilo koga iz Hrvatske tko biva izabran u međunarodne organizacije, rekao je SDP-ov Peđa Grbin pa dodao:‘‘Vijeće Europe je izuzetno bitna organizacija i nadam se da će gospođa Pejčinović Burić tu dužnost obavljati bolje nego što je obnašala dužnost ministrice vanjskih i europskih poslova RH.‘‘

Dok bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, uz čestitke, pojašnjava važnost izbora upravo hrvatske ministrice na ovako važnu funkciju. ‘‘To je za Hrvatsku, po mom mišljenju, važno i dobro. Za male zemlje su multilateralne organizacije vrlo važne, i to daje šansu, koju sad treba iskoristiti, da se Hrvatska na međunarodnoj sceni pokaže i afirmira.”

I dodaje, funkcija glavne tajnice Vijeća Europe je vrlo zahtjevna. ‘‘Jer postoji taj komplicirani odnos Ruske Federacije, koja je bila suspendirana, i članstva nakon početka rata u Ukrajini, a koja se koji dan prije glasovanja vratila natrag. I s dosta oštrim uvjetima koje je ruska strana za to postavila.‘‘

Ministrica Pejčinović Burić dužnost čelnice najstarije europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu preuzima u listopadu.