PLENKOVIĆ O OŠTRIM MJERAMA: Traju do 21. prosinca – evo što se sve zatvara i što se ne smije

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da se nove mjere donose kako bi se smanjilo širenje zaraze i broj hospitaliziranih.

”Ove mjere koje planiramo da stupe na snagu u subotu 28. studenoga trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo sada uoči Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitu borbu protiv korone”, naglasio je premijer.

U uvodu o novim mjerama je podsjetio “25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Premda su brojevi sporije rasli, nisu počeli padati. procjene je bilo teško davati ako se ne budemo svi pridržavali mjera jer je osobna odgovornost najučinkovitija. Naglašavao sam da o nama samima ovisi hoćemo li spasiti živote i zadržati radna mjesta i da se situacija može pogoršati ako se nećemo pridržavati mjera. Nismo u potpunosti uspjeli i sad dodatnim ograničenjima moramo pokušati suzbiti širenje epidemije.”

Naglasio je da i neovisno o novi mjerama dinamika zaraze opet ovisi o svakome od građana: “Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih jedna će osoba preminuti. Mnogi koji su preboljeli virus imaju posljedice.”

Pozvao je da se odgode druženja, da se prostorije provjetravaju, da se nose maske, da se vodi računa o četiri aspekta – provođenje mjera, širenje kruga testiranja, održavanje zdravstvenog sustava i učinkovita priprema za distribuciju cjepiva.

Na temelju preporuka nove mjere su:

– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

– privatno najviše deset osoba

– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

– obustavljaju se svadbe

– na pogrebima može biti najviše 25 osoba

– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

-javni prijevoz, popunjenost smije biti do 40 posto mjesta. Vozači i putnici moraju imati maske. Kontrolu će provoditi inspektori.

-dućani – Na ulazu mora se istaknuti obavijest o broju kupaca koji je dozvoljen. Obavezna primjena pojačanih mjera higijene.

-ograničenje za pekare je do 22 sata

-zabrana prodaje alkohola od 22 sata

-zabranjeni su sajmovi, kladionice

-obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima

-dostava je dopuštena

-natjecanja i treninzi bit će bez gledatelja

-mise kad god je moguće održat će se putem radija i TV programa, a najviše 25 vjernika u crkvama

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *