PLENKOVIĆ O OPOZIVU VUČKOVIĆ: Dat‘ će ostavku ako ima drugi način osim eutanazije svinja

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na kritike nekih političara o postupanju i mjerama Vlade u aktualnoj situaciji afričke svinjske kuge.

Izvor: Media servis

‘‘A ovi drugi parazitiraju na toj temi, nemaju što reći o ničem bitnom u Hrvatskoj i onda sad hoće reći, evo, valjda je zločesti Zagreb jadnoj Slavoniji nametnuo afričku svinjsku kugu, pa to može povjerovati netko tko je potpuno neinformiran i potpuno neupućen u ono što se zbiva, a ovo što je ministrica govorila da očito ima insinuacija da tamo ljudi iz političkih razloga nastoje raditi protiv onoga što su mjere Vlade‘‘.

Naglasio da nikome nije u interesu eutanazirati svinje, ali da je to jedino rješenje kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

‘‘Ako postoji jedini način da se eutanaziraju svinje kako bi se spriječila daljnja zaraza afričke svinjske kuge, postaviti pitanje jeste li za ili protiv, svatko će reći da je protiv, ali ako postavite pitanje nema lijeka, nema cjepiva, ako ne provedemo ograničenje i eutanaziju proširit će se na sve svinje u Hrvatskoj i ostat ćemo bez ijedne svinje, postavite takvo pitanje pa onda pogledajte odgovor. To je poanta, to je objektivnost, a ne pristranost‘‘.

Dok je o najavi oporbe o pokretanja opoziva ministrice poljoprivrede Marije Vučković rekao:

‘‘Super, ajde, baš se veselim raspravi da pitamo Hrvatski sabor i zastupnike ima li neki drugi način osim ovoga kojeg struka a ne politika, ne netko tko je pravnik, ne netko tko je ekonomist, nego netko tko je veterinar tko se razumije u ovu bolest, pitajte sve veterinare u Hrvatskoj hoće li netko doći pred kamere i reći ne imamo lijek, ne imamo cjepivo, ne trebamo eutanazirati, proći će to. Ako netko od struke izađe pred kamere i objasni hrvatskoj javnosti da je to moguće, Vlada će odmah promijeniti politiku, dat će ministrica ostavku ako ima neki drugi način‘‘.