PLENKOVIĆ O OBUCI UKRAJINACA: “Neću razgovarati s Milanovićem. I točka”

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, šef stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti u zemlji i Europi.

Izvor: Media servis

Komentirao je sutrašnju sjednicu Vijeća ministara unutarnjih poslova Europske unije koji će glasovati o ulasku Hrvatske u Schengen. Uvjeren je da će ishod biti pozitivan za našu zemlju i građane.

“Ogromno, veliko političko postignuće, korisno za naše građane – potpuna sloboda kretanja. Uz već ranije odluke u članstvu u europodručju 1. siječnja, sada je više nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu. Kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama, a kada je riječ o zračnom prometu, dakle zračnom lukama od 26. ožujka. To je uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog, odnosno zimskog reda letenja.”

Komentirao je i razgovore koje vladajući u Saboru vode s oporbom oko obuke, odnosno pomoći ukrajinskim vojnicima. Podsjetimo, da bi prijedlog prošao na glasanju u petak, 15. prosinca, potrebna je dvotrećinska saborska većina, odnosno 101 ruka. “Ono o čemu se razgovara, koliko sam ja razumio gospodina Bačića danas, su neke ideje koji oblici angažmana bi još eventualno mogli biti u toj odluci, a koje sugeriraju neke druge parlamentarne stranke. Ali, ja bih još jednom podcrtao ono što je ključno. Prvo – ustavni temelj, zakonski temelj nesporan, jasan, u cijelosti na tragu prakse. Participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne druge članice Europske unije u tri vida – A) zapovijedne strukture, B) slanje naših instruktora u Poljsku ili u Njemačku, C) primanje ovdje stotinjak ukrajinskih vojnika i njihova obuka od strane naših instruktora.”

Dodaje kako prijedlog nije smislio HDZ, već Glavni stožer Oružanih snaga RH. Ponovno je pozvao zastupnike da dobro promisle prije glasanja. Novinari su ga pitali planira li ponovno razgovarati s predsjednikom Zoranom Milanovićem o obuci kako bi se postiglo rješenje.

“Ne.””Zašto ne?”

“Zato jer ne.”

“Možete li obrazložiti zašto ne?”

“Što da obrazlažem? Naša politika je principijelna, jasna, usklađena sa svime što radimo do sada. U njoj promjena neće biti. I točka. Ono što je bitno je da radimo ono u što smo uvjereni da je jedina ispravna, prava vanjsko-politička pozicija Hrvatske na ovoj temi, da smo 100% u pravu sadržajno, a pogotovo ako nam to dođe kao sugestija vojnog dijela Ministarstva obrane.”

​Također, rekao je da o padu MIG-a nema novih informacija, osim onoga što je ranije priopćio MORH. Još jednom je izrazio sućut zbog smrti generala i bivšeg ministra Pavla Miljavca.

“Izrazili smo žaljenje zbog prerane smrti i to povodom nesretnog slučaja bivšeg ministra, saborskog zastupnika, načelnika Glavnog stožera Pavla Miljavca. Sutra je u MORH-u, kao što ste čuli, predviđena i komemoracija.”

Za kraj dodajmo da je Plenković izjavio da je HDZ zadovoljan rejtingom u posljednje dvije ankete, Crobarometra i Crodemoskopa koje stranku svrstavaju na prvo mjesto s 30%, odnosno 27% podrške građana.