PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU: Obijesni, lijeni lakrdijaš koji poziva na kršenje zakona

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića da će pomilovati sve novinare i urednike ako budu osuđeni zbog surenja informacija kad se usvoje izmjene Kaznenog zakona.

Izvor: Media servis

‘‘Predsjednik poziva ljude da krše zakon i nije mu to prvi put‘‘, rekao je premijer.

‘‘Taj i takav stavlja u zaštitu, pazite ovo ‘kvazi medije‘. Netko tko se na najbrutalniji način obračunava u demokraciji i kao predsjednik države s predstavnicima medija. Loše je to što on govori. On ništa dobro Hrvatskoj u svom mandatu nije donio i njegovo postignuće je prazna karta, samo problemi. Da se netko takav predstavlja u velikoga predsjednika koji će apriori amnestirati nekoga tko će u budućnosti kršiti zakon? To je lakrdija. Obijesni, lijeni lakrdijaš‘‘.

A što se tiče kolikovijalno nazvanog ‘lex AP‘ i uvođenja novog kaznenog djela neovlaštenog odavanja informacija tijekom postupka, rekao je:

“Poanta je da mi ne želimo da neki od aktera koji dođu u posjed što stječem okolnosti što po službenoj dužnosti fragmentarno iz hrpe materijala koje su negdje skinute sa nekih tajnih mjera ili isprintane iz nečijeg mobitela, dilaju s tim informacijama i kreiraju političko ozračje. Zašto bi mi pristali na tako ozračje u javnosti? Tko od toga profitira? Samo oni akteri koji su godinama poznati da im je to bred and butter, da se samo time bave‘‘.

Samo do potvrđivanja optužnice, podsjeća premijer.

‘‘Želimo zaštititi prava najčešće onoga tko je tu najzainteresiraniji, a to je okrivljenik, ali i onda hrpu nekakvih eventualno drugih ljudi koji se tu nalaze bez da su to iole kaznena djela, da su to nerijetko potpuno nebitne informacije koje netko dila da bi nekoga napao. Ja sad iz njegova nastupa čak vidim i spregu njegovu s nekima koji dilaju te informacije‘‘.