PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU: Nenormalno se ponaša otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade, a kad su ga novinari tražili da komentira izjave predsjednika koji je njega i ministra obrane nazvao dronovima samoubojicama, ošinuo je po Milanoviću.

“Milanović od početka mandata, naročito zadnje dvije godine, otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević, se počeo nenormalno ponašati. Oni su bliski prijatelji. On je na poziv prijatelja Kovačevića, glavnog čovjeka za antikorupciju u Ini, kojeg Grmoja i Most, Milanovićevi mališani, zovu na Antikorupcijsko vijeće. To je kao da obiteljskog nasilnika, koji mlati ženu i djecu, zovete na simpozij o borbi protiv nasilja. … Milanovićev prijatelj Kovačević ga zove, u vremenu lockdowna, na hranu, da se ne baci. A pazite sad ovo, to sam doznao nedavno, tamo vuče sa sobom Hranja. I to je ekipa koja će nama tumačiti da smo mi izdajnička vlada koja bi trebala biti uokvirena u dva podnaslova: “Korumpirani lopovi, HDZ” i drugi, “Izdajnici”. Taj isti Milanović, u svim izjavama ima razumijevanja za Putina”, rekao je Plenković, jsvljs N1.

Njegovi ministri su bili u Kovačevićevom “klubu”, ali ne u vrijeme lockdowna, kaže premijer. “To nije isto.”

Na pitanje novinara zašto inzistira na tome da je Milanović nervozan zbog Kovačevićevog uhićenja, premijer kaže da novinari to mogu ispitati. “Vi ispitajte, vi zovete kredibilne goste s kraljevskim tretmanom u dnevnicima pa njih pitajte”, poručio je dodajući kako je važno da se to čuje i zna, a da on nema utjecaja na uređivačku politiku medija.

Činjenicu da je Kovačevića upravo njegova vlada imenovala na čelno mjesto Janafa, a on ga optužio da je upravo premiejr dao zeleno svjetlo za memorandum koji je doveo do zatvaranja sisačke rafinerije premiejr je prokomentirao riječima da ne vidi vezu između aktualne afere u Ini koju je otkrio odjel Ministarstva financija u njegovoj vladi. “To govori da je naša vlada privržena borbi protiv korupcije i da je ona ključno obilježje našeg mandata. Tisuću puta ću ponoviti, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja… Postoje samostalna, neovisna tijela. Ovaj konkretan slučaj otkrilo je Ministarstvo financija. Banke su javile, ali nisu provele analizu, mi smo donijeli i zakonski okvir za AML (anti money laundring)… “, kaže.