PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU I VOJSCI: Mislite na frustriranog gubitnika? Izmišlja stvari koje su bile prije 30 godina

andrej plenković

Premijer Andrej Plenković ekskluzivno za Media servis komentirao je povećanu procjenu rasta gospodarstva, ali i odlazak znanstvenika svjetskog glasa Ivana Đikića iz Hrvatske. Izdvajamo dio aktualnih tema.

Razgovarala: Željka Gulan

MS: Europska komisija danas je revidirala prognoze, na bolje. Prognoziraju rast za ovu godinu čak na 3,1 posto.

‘‘Ova vijest koja je došla od Komisije sigurno se ubraja u one bitne teme. Ona je ohrabrujuća, prije svega za gospodarsku i fiskalnu politiku koju vodimo. Projekcije EK o rastu BDP-a na 3,1 posto su gotovo podudarne s projekcijama koje smo usvojili kada smo pripremali proračun za 2017., projekcije za 2018. i 2019. I drago mi je da se sve te analize podudaraju‘‘.

MS: Podudaraju se analize, međutim ne i ona oko deficita. Ipak su prognozirali da će biti 2,1 posto, a ne 1,6 posto.

‘‘Dobro, nismo u svim detaljima identični. Međutim, imamo svoje ciljeve, svoje projekcije, Komisija ima svoje. Nastojat ćemo učiniti maksimum da ono što smo zacrtali na kraju i bude tako. A vidjeli ste da smo prošle godine bili i bolji nego je Komisija pretpostavljala‘‘.

MS: Znanstvenik Đikić danas je priopćio da prekida svoj znanstveni rad u Hrvatskoj. Zapravo, nastavak je to afere oko ministra Pave Barišića. Kako gledate na tu najavu?

‘‘Pa meni je žao. Zaista ne razumijem da li ima neki element u javnoj raspravi koji se tiče ministra Barišića, koji je bio toliko delikatan pa zahtjeva ovakav stupanj osjetljivosti. To je njegov izbor. Hrvatska je slobodna zemlja. Znanstvenici su slobodni raditi što god žele. Prema tome, on je uvijek dobrodošao, pretpostavljam raditi na bilo kojem od znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Hrvatskoj‘‘.

MS: Bivši predsjednik SDP-a vas je prozvao ponovno, rekao je da ste zahvaljujući majci koja je liječnica dobili ispričnicu za vojni rok.

‘‘Mislite na frustriranog gubitnika?‘‘

MS: Mislim na bivšeg predsjednika SDP-a.

“Dakle, onaj tko je dosta frustriran jer je očito izgubio izbore, a u ključnoj edukaciji kod kuće nije dobio onu temeljnu i ključnu poduku, a to je da se pobjedniku treba čestitati nakon što uvjerljivo bude poražen na izborima, sad se očito javio u strahu od afere koja mu se zbivala doslovno ispred vrata, a riječ je o fiktivnim dnevnicama njegovih posebnih savjetnika. Mislim da je što se tiče njega i poštovanja hrvatskih institucija zgodno primijetiti tri elementa: prva je da imate saborskog zastupnika koji ne poštuje Sabor, drugo da imate bivšeg predsjednika Vlade koji se pod zakletvom na hrvatskom sudu ne sjeća nečega što je bilo prije godinu dana, a ne znam na temelju kakvih informacija izmišlja stvari koje su bile prije 30 godina. Takva vjerodostojnost je nikakva, a kako je vodio Vladu netko kome se ovakve stvari događaju ispred nosa, pretpostavljam da je dovoljno onome tko to radi.‘‘.

MS: Besraman napad na LGBT party u Zagrebu. Poslali ste već priopćenje iz Vlade, planirate li biti na prosvjedu?

“Ne, ne planiram biti na prosvjedu. Mi smo vrlo jasno osudili nasilje koje se dogodilo za najstrožu osudu očekujemo od policije da hitno istraži sve te radnje, privede počinitelja pravdi i da on odgovara”.

PISALI SMO:

ZORAN MILANOVIĆ Mislim da je dijagnoza za Plenkovića izmišljena da ne bi služio vojsku – čitajte OVDJE.