PLENKOVIĆ O MAROEVIĆU: Pamtit ćemo ga po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Tonka Maroevića. 

“Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti.

Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima. Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine.

Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Bio sam posebno počašćen kada se u travnju 2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu,,Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze”, nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu. Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag.

Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja.”

Komentiraj