PLENKOVIĆ O KORONAVIRUSU: Ako ovako nastavimo razmotrit ćemo popuštanje mjera

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je sve povoljnija. U padu je broj novih slučajeva zaraze kao i broj pacijenata na bolničkom liječenju.

Izvor: Media servis

Danas je zabilježeno 174 nova slučaja zaraze koronavirusom, oporavilo se 917 osoba čime je u zemlji broj aktivnih slučajeva pao ispod 3300. Nažalost s dijagnozom COVID-a preminulo je 39 osoba. Detalje o nastavku cijepljenja te mogućem popuštanju mjera predstavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Više od 46 tisuća građana dosad je cijepljeno u Hrvatskoj, a danas je počelo i docjepljivanje drugom dozom Pfizerovog cjepiva. Nova tranša Moderninog cjepiva sa 4800 doza stiže već za tjedan dana, 25. siječnja, a dobit ćemo i veće količine Pfizerovog cjepiva.Ukupno su prijavljene 122 sumnje na nuspojave od čega je samo jedna na Modernino cjepivo. Bilo je ozbiljnih alergijskih reakcija koje analiziraju stručnjaci HALMED-a, HZJZ-a i kliničara, rekao je epidemiolog Krunoslav Capak.

“Većina od tih 122 nuspojave su blagog tipa, lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije, loše osjećanje ili glavobolja, a ovih nekoliko težih se razmatra da li su posljedica cijepljenja. A kako se radi o alergijskoj reakciji uglavnom jesu posljedica cijepljenja.”

Preporučen razmak između primanja prve i druge doze cjepiva je 42 dana, ako i dođe do prekoračenja osoba će moći primiti i drugu dozu. No, proizvođači ne garantiraju da će tada doći do razvijanja imuniteta. U optjecaju su cjepiva tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderne, a Capak je rekao da će pacijenti vjerojatno moći birati koje cjepivo žele kada dođe i ono AstraZenece. U komunikaciji na Europskoj razini još nema govora o uvođenju COVID putovnica za one koji su se cijepili, rekao je ministar Davor Božinović. A zbog znatnog pada broja novih slučajeva zaraze, postavlja se pitanje trebaju li se ukinuti ili barem opustiti mjere koje su trenutno na snazi do 31. siječnja.

“Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali je isto tako činjenica da u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju, od Slovenije pa nadalje, zapravo je teško govoriti o tome da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sad otvara neke naročite mogućnosti kada govorimo o popuštanju mjera.”

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković iskoristio je priliku preuzeti zasluge za trenutnu epidemiološku situaciju pohvalivši još jednom donesene mjere.

“Ovo smo uspjeli bez policijskog sata, bez strogog zatvaranja u odnosu na druge europske zemlje i ukoliko s ovakvim trendom nastavimo onda nam to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera.”

Kada se sve uzme u obzir samo će jedno biti dovoljno da privedemo ovu globalnu pandemiju kraju, a što rekla je Alemka Markotić.

“Dok ne uspijemo procijepiti dovoljan broj ljudi, naravno da računamo i na prokuženost u malom dijelu i na sve mjere koje provodimo, ali ključna stvar će biti najvjerojatnije cjepivo. Ni lijekovi, ni išta drugo, nego cjepivo.”

Komentiraj