PLENKOVIĆ O BANDIĆU: Ne vjerujem da će proći prag, posebno nakon izjava o potresu

Puca, ili je već pukla, ljubav Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, sada pred izbore, o čemu je jasmno govorio čelnik HDZ-a u razgovoru za RTL Televiziju.

“Ne vjerujem da će proći prag, posebno nakon izjava o potresu. Mi smo osigurali financirati popravak oštećenja onima koji su najjače pogođeni”, rekao je Plenković za RTL, te potvrdio kako mu se Bandić zamjerio: “Naravno. Problemi nisu bili zbog mene ili HDZ-a već Grada Zagreba i Ministarstva graditeljstva. Tek nakon mog angažmana smo uključili sve koji mogu dati svoj doprinos. Potom smo došli do teksta koji je u javnom savjetovanju i takav tekst mora proći javno savjetovanje. Ono što si ne bih mogao dopustiti kao premijer jest pustiti zakon zbog kojeg bi me optužili da sam nekome pogodovao”, kazao je.

Dotaknuo se i Zakona o obnovi nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Rekao je kako su već donijeli odluku da će financirati najamnine građanima čije su nekretnine oštećene toliko da u njima ne mogu živjeti.

“Što se tiče brzine donošenja Zakona o obnovi Zagreba već smo donijeli odluku da ćemo sredstvima Ministarstva državne imovine financirati najamnine građanima čije su kuće i stanovi oštećeni toliko da se u njima ne može živjeti. Pravnici će pomagati svakom od ljudi kako popuniti formulare i što prije dostojanstveno živjeti u stanu koji će plaćati država”, rekao je Plenković.

Kazao je kako još nije poslana dokumentacija za pomoć Fond solidarnosti EU. “U pripremi smo poslati dokumentaciju. Još nije poslan jer nema za to razloga. Kompleksna je šteta u Zagrebu, već sam objašnjavao što je deset sekundi učinilo za Zagreb. Obnova koju treba obaviti koštala bi oko 13,5 milijardi eura, da ga potres više ne može ovako pogoditi. Maksimalno smo angažirani i naći ćemo dodatna sredstva, učinit ćemo sve da se Zagreb obnovi na ispravan način. Uostalom, HDZ i Vlada uplatili su više od 1,5 milijuna kuna u Fond za Grad Zagreb. Nisam primijetio da su drugi to napravili”, objasnio je.

Komentiraj