PLENKOVIĆ O AGROKORU: Prijetio je gubitak 200 tisuća radnih mjesta

andrej plenković

Vlada i parlamentarna većina imala je snage oko Agrokora učinkovito reagirati, a da nije danas bi možda bili u uobičajenom stečajnom postupku koji bi prijetio gubitkom radnih mjesta, možda i 200 tisuća ljudi. Poručio je to sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Izvješće: Željka Gulan

No zašto je do takvog scenarija uopće došlo, pitaju se mnogi ovih dana, pogotovo nakon jučerašnje guvernerove izjave da su “svi sve znali”.

Premijer Plenković i dalje ne odustaje od toga da je Vlada lex Agrokorom pokazala da u ovakvoj krizi ima snage za rješavanje problema. U nekakvom drugom scenariju koji ne bi podrazumijevao zakon i imenovanje povjerenika, danas bi možda bili u kontekstu uobičajenog stečajnog postupka, rekao je Plenković:

“Koji bi prijetio ugrožavanju radnih mjesta zaposlenika koncerna, zaposlenika u tvrtkama koji su njihovi dobavljači, sve zajedno možda i do 200 tisuća ljudi. Prijetilo bi to i manjkom poreznih prihoda koji bi se brojio vrlo visokim iznosima za hrvatski proračun, prijetio bi eventualnim daljnjim financijskim nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo”, rekao je premijer.

Banke bi danas trebale dati 80 milijuna eura Agrokoru te bi svi radnici prije Uskrsa trebali dobiti svoje plaće, a pokrenule bi se i isplate dobavljača. Nije riječ o spašavanju pojedinca nego stabiliziranju ekonomije, ponovio je Plenković.

Na jučerašnje poruke guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je za Novu TV Izjavio da su oko Agrokora “svi sve znali” te da odgovornost nije samo na Hrvatskoj narodnoj banci, kao što je to jučer rekao i ministar Goran Marić, premijer se na sjednici nije osvrnuo.

“Da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor? Tko u to vjeruje? Agrokor, dobavljači, banke, faktoring tvrtke, tko nije znao?!”

Ovu Vujčićevu izjavu nije pak htio komentirati ministar financija Zdravko Marić. Ipak na dodatno pitanje što misli o tome može li se krivnja zbog slučaja Agrorkor preispitivati na svim razinama pa i kod HNB-a, odgovorio je: “Prema svemu sudeći u nekom trenutku će se to raditi i već sada kada vidimo prema istupima i prebacivanju loptice je evidentno da će se trebati određene stvari istraživati” dodao je Marić.

Marić pozdravlja umirujuće izjave premijera pa ne želi gatati što će biti u slučaju da se priča s povjerenikom izjalovi. I nakon Vlade oprezan s komentarom na tezu da su “svi sve znali” pa tako i bivše vlade.

“Netko tko nije državni dužnosnik na to elegantno odgovara jednostavnim odgovorima, ali ja kao ministar financija moram biti otvoren, ali i odgovoran. Kompleksna je to materija, ali ne treba zanemariti činjenicu da govorimo o ukupno 60,000, a samo u Hrvatskoj 40,000 zaposlenih, o jednom velikom sustavu koji doprinosi gospodarskom prosperitetu Hrvatske, državnom proračunu i svemu skupa” kaže Marić.

Za Mostovog Miroslava Šimića nema dileme da su svi sve znali pa se u tom smislu, smatra, može govoriti o odgovornosti sviju:”Može se govoriti i o odgovornosti svih vlada, pa se to vraća i kao bumerang SDP-u, ali i odgovornost HNB-a, jer oni ne izvršavaju svoju ulogu dovoljno odgovorno niti jasno artikuliraju svoje stavove”, smatra Šimić.

A dok se politika i danas bavi Agrokorom, Trgovački sud u Zagrebu imenovao je privremeno vjerovničko vijeće od pet članova koje predstavlja male i velike dobavljače i financijske vjerovnike. Istodobno, kako bi spriječili Agrokor da koristi financijska sredstva Mercatora, slovenska vlada usvojila je tzv. Lex Mercator, odnosno prijedlog Zakona za zaštitu društva od sistemskog značaja. Predloženom uredbom žele spriječiti Agrokor da koristi financijska sredstva Mercatora.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!