PLENKOVIĆ NAKON PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a: Ako se ne presloži većina, spremni smo za izbore

andrej plenković, hdz

Predsjedništvo HDZa održalo je sjednicu u središnjici stranke. Nakon sjednice obratio se premijer Plenković, koji je naglasuio, između ostalog, da je njegova stranka, ako se ne ostvari scenarij formiranja parlamentarne većine, spremna i za prijevremene izbore.

Izvješće: Marinela Ruškovački

Tvrdi i da mu ministar financija, Zdravko Marić, nije važniji od Vlade…

Plenković je naglasio nekoliko stvari nakon sjednice:prvo, da je dobio jedinstvenu podršku članova Predsjedništva stranke i Vlade na ovu odluku o razriješenju Mostovih ministara na koju je, kaže, bio primoran.

“Drugo je da sam dobio punu potporu predsjedništva i članova Vlade da pristupimo formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada vlade. Treće je, ukoliko u sljedećim danima ne dođe do mogućnosti da se formira parlamentarna većina, i ja osobno i HDZ spremni smo ići na nove izbore”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Na pitanje tko će biti u novooformljenoj parlamentarnoj većini za koju je tako siguran da će ju uspjeti “složiti”, kratko je rekao “to ćete vidjeti”.

Tvrdi i dalje da dileme oko razriješenja ministara nema,nakon što je on potpisao odluku.”Nema nikakve dileme. Temeljem članka 110. Ustava predsjednik Vlade može razriješiti ministre, nije potreban nikakav supotpis. Ne ministri više nisu ministri, nakon što sam ja potpisao rješenje, ono je stupilo na snagu”, objasnio je premijer.

Kada je riječ o mogućnosti slaganja velike koalicije, Plenković je rekao da će se sa svim partnerima razgovarati, te da je “ono što je dobro za Hrvatsku, dobro i za nas”. Upitan je i zašto mu je Zdravko Marić važniji od Vlade? “Ne, ja to apsolutno nisam rekao da je Zdravko Marić važniji od ove Vlade. Zdravko Marić je član ove Vlade, ministar financija. Ako ste pratili današnjicu sjednicu vlade, nacionalni program reformi, plan konvergencije, informacije Državnog zavoda za statistiku prema metodologiji eurostata, najmanji deficit od 2002. godine, smanjenje javnog duga, rast BDP-a, unutoč situaciji s Agrokorom i dalje imamo pozitivne ocjene kreditnih rejting agencija, ekonomski dijalog s EK. Dopustite da je ministar financija tome ipak nešto skromno doprinio”, rekao je Plenković.

Ostaje li Božo Petrov na poziciji predsjednika Sabora? Plenković je odgovorio kratko:”To ćete vidjeti vrlo skoro”.