PLENKOVIĆ NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: Referendumsku inicijativu predvodili su antivakseri

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog Vijeća HDZ-a, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. Dotaknuo se nekih aktualnih pitanja.

Izvor: Media servis

Ustavni sud zaključio je da referendumska pitanja iz Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i ukidanju stožera nisu u skladu s Ustavom. Premijer pozdravlja takvu odluku Ustavnog suda i dodaje kako je riječ o referendumskoj inicijativi stranke koja je htjela političke poene.

“Riječ je o inicijativi koju su predvodili antivaskeri. Nemojmo govoriti da je ovo inicijativa koja nema svoj politički background. Nju su pokrenule navodno dvije građanske inicijative, a glavni promotori su ljudi iz jedne političke stranke koji su aktivno agitirali protiv cijepljenja.”

Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića o blokadi ulaska Švedske i Finske u NATO savez. Za međunarodni kredibilitet Hrvatske bilo bi katastrofalno ako bi Hrvatska od svih zemalja bila ona koja će blokirati njihov ulazak u NATO, smatra Plenković i dodaje:

“On je izletio s tom inicijativom u javnost bez da se s ikime konzultirao. Vjerojatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi hadezeovce izdajicama, zato da pokrije ovu svoju rabotu koja se odnosila na pomilovanja. Drugo, i najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zlorabilo interes hrvatskog naroda u BiH.”

Slučaj Čavajda zahtjeva puno suosjećanje i razumijevanje, govori Plenković. Dodaje kako tema pobačaja nije bila u programu stranke niti u dogovorima koalicije.

“Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus. I kad imate takvu sitauciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško.”

Istaknuo je kako su se o pitanju pobačaja u Saboru članovi mogli izjasniti u skladu sa svojim načelima. “Vidjeli ste u samoj konstalaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u parlamentarnoj većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli.”, dodao je na kraju premijer.