PLENKOVIĆ NAJAVIO: Većina bira kada se ide na izbore – Raspuštanje Sabora 18. svibnja

“Nakon današnje sjednice Vlade mogu reći da su sve sastavnice odlučile da predložimo rapuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak 18. svibnja”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka koalicijskih partnera.

Želimo to jer je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016. Smatramo da smo sada nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s obzirom na sve izazove koji su pred RH. Novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donose odluku”, rekao je premijer, kako piše N1.

Svatko može pogledati zakone i datume kada su bili koji izbori, što je koja većina donosila, istaknuo je u obraćanju medijima: “Mi smo u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa da većina bira trenutak kada se treba ići na izbore. Oporba je od prvog dana činila sve da sruši ovu Vladu, sruši koaliciju, uspori gospodarske i društvene reforme. Sada mi ne djeluje odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli zadnje četiri godine. To mi ne djeluje viteški i politički samouvjereno.”

Napomenuo je da je uvjeren da će zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu. Smatra da su građani osjetili povećanje plaća, rast plaća i u privatnom sektoru, smanjenje nezaposlenosti, rekordne turističke sezone prije pandemije…