PLENKOVIĆ NAJAVIO: Sveobuhvatan paket mjera predstavljamo idući tjedan

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade je najavio kako će sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje udara na standard građana zbog rasta cijena energenata biti predstavljen sredinom idućeg tjedna.

Izvor: Media servis

“Povećat ćemo socijalne transfere najugroženijim socijalnim skupima i umirovljenicima. Paket će biti izdašan i snažan, vodit će računa o najugroženijima, o poduzetnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima. Mjere će ići za time da rast cijena plina i struje bude što manji. Priprema se i niz aspekata poreznog rasterećenja.”

Premijer je komentirao i zimske procjene Europske komisije, koja je znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini, na 10.5 posto te smanjila procjenu rasta za ovu i sljedeću godinu u odnosu na prethodne prognoze.

“Prema ovim prognozama Komisije, Hrvatska bi s realnom stopom rasta BDP-a od 10,5 posto bila 2. najbrže rastuće gospodarstvo u Europskoj uniji nakon Irske, a imali bismo dvostruko veću stopu rasta BDP-a od prosjeka Europske unije koji se procjenjuje na 5,3. Rezultati ove procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja.”

“Naš BDP se vratio na razine iznad 2019., iznad predkriznih vremena. Robni izvoz je porastao, treći je najveći u EU”, dodao je premijer.