PLENKOVIĆ NAJAVIO: PDV na plin pet posto, ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike

Dolaskom travnja građanima će pristići još jedan u nizu paketa mjera pomoći u suočavanju s energetskom krizom. Detalji još nisu poznati, ali jedna od mjera pomoći je ublažavanje porasta cijene plina, o čemu je zaključak donesen na današnjoj sjednici Vlade.

Izvor: Media servis

​Na plin i dalje ostaje najniža stopa PDV-a od pet posto, kao i za pelete, brikete i sječku, izvijestio je uvodno premijer Andrej Plenković.

‘‘Na taj način omogućujemo svima da po najnižoj stopi koja je moguća se ljudi na vrijeme opskrbe ovim vrstama energenata, oni koji koriste ogrjevno drvo, pelete i sječke, na plin mislim da je logično da u uvjetima energetske krize donosimo upravo ovako važnu poruku‘‘.

Ministar gospodarstva Davor Filipović podsjetio je kako se i koliko interveniralo na cijenu plina u prvom paketu mjera te otkrio je li ostalo sredstava i gdje će se ona usmjeriti.

‘‘U prvom paketu mjera prošle godine donijeli smo odluku kako ćemo subvencionirati cijenu plina kućanstvima te mikro,malim i srednjim poduzetnicima. Tada smo napravili projekciju da će za to biti potrebno skoro 160 milijuna eura, dio tih sredstava od 19,9 milijuna eura je ostao neiskorišten te će se taj dio odnositi na razliku koja se odnosi na toplinarstvo‘‘.

Kada je u pitanju porez na dodanu vrijednost, kako bi se zaštitili građani i gospodarstvo, snižena porezna stopa od pet posto produljuje se do 31. ožujka iduće godine, a ona se, između ostaloga, odnosi na isporuku prirodnoga plina, grijanja iz toplinskih stanica, najavio je ministar financija Marko Primorac.

‘‘Ovim produljenjem, naravno, zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne, ublažit će se utjecaj porezne stope na cijene čime će se spriječiti i udar na standard građana i negativne posljedice na gospodarstvo u cjelini‘‘.

I za umirovljenike stiže jedna olakšica. Mijenja se Zakon o doprinosu čime će se ukinuti još jedna mjera iz kriznih mjera koje su se donosile 2009. i 2010. godine, što će za njih značiti:

‘‘Ovim nacrtom se predlaže povećanje koeficijenta za izračun osnovice samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnoga proračuna i to sa 0,8 na 1,2. Predlaže se i ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan posto i tri posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju RH‘‘.

Dok svi detalji ne budu poznati, premijer uvjerava kako će paket mjera biti sveobuhvatan i učinkovit kao i dosad.

“Cilj je raditi u interesu građana i gospodarstva. Cilj je osigurati dvije ključne točke. Jedna je da u svakom trenutku imamo sigurnost opskrbe energentima, što se u godini iza nas i dogodilo. Drugi elemet je da je po priuštivoj cijeni.”