PLENKOVIĆ NAJAVIO: Od rujna cijene u eurima i kunama – za godinu dana u dućan s eurima

Zadnjih je 12 mjeseci prije planiranog ulaska Hrvatske u eurozonu, a premijer Andrej Plenković predstavio je s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem te ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

”Cilj je senzibilizirati javnost za ovaj proces”, istaknuo je uvodno Plenković podsjetivši ukratko kako je sve počelo i koji su planovi te poručio: ”Eurozona i Schengen – jedine su dvije dublje integracije u koje Hrvatska još treba ući i ovo je godina odluka o njima”.

”Hrvatska je visoko eurozirana zemlja”, kazao je Plenković i podsjetio da je Hrvatska primljena u tečajni mehanizam i bankovnu uniju 2020. godine. Te godine je usvojen i plan zamjene kune eurom: ”Taj se plan kvalitetno ispunjava”, kazao je Plenković.

”Cilj je da prilagodba ide nesmetano, da omogući prilagodbu gospodarstva i da se građani informiraju”, kazao je premijer i najavio da će Zakon danas nakon konferencije za medije krenuti u javno savjetovanje.

”Važno je da shvatimo da kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima”, istaknuo je Plenković dodavši da je prvi ponedjeljak u rujnu ove godine trenutak do kojeg se svi akteri trebaju prilagoditi tome da cijene uz kune istaknu i u eurima.

”Za građane neće biti dodatnog posla, niti troškova zamjene jer će se sve u kunama pretvoriti automatski u euro, a cijene će od rujna ove i cijelu 2023. godinu biti istaknute u kunama i u eurima”, kazao je premijer.”Svi će moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure. Proces tranzicije će nakon uvođenja trajati još godinu dana. Dodatni element je da će nakon tog roka zauvijek građani moći svoje kune donijeti u HNB i za pet, 10 godina … besplatno zamijeniti novčanice kune u eure”, kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske.