PLENKOVIĆ NAJAVIO: Kupujemo borbena vozila Bradley – smanjili smo cijenu

”Postignut je dogovor s američkom stranom oko borbenih vozila pješaštva – Bradleya”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Pohvalio se da su smanjili iznos koji Hrvatska treba uplatiti za 6 milijuna dolara time što su ispregovarali veću donaciju od SAD-a, kao i 11 milijuna dolara donacije za modernizaciju vozila.

Ukupno će nas vozila Bradley doći 145.3 milijuna dolara. Prvotno smo trebali dobiti 62 borbena vozila, dijelom kompletno opremljenih, pet za obuku i 17 za rezervne dijelove, a premijer ističe da ćemo ih sada ukupno dobiti 89.

”Strateški cilj Hrvatske o jačanju savezničkih, partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a, potpunu opremljenost 62 vozila, plus 22 vozila za rezervne dijelove i osiguran posao u sljedećim godinama za Đuro Đaković”, rekao je premijer.

Modernizacija će se odvijati u Slavonskom Brodu, odnosno u Đuri Đakoviću u suradnji s kompanijom BAE, a Plenković ističe da bi Đaković mogao postati i servisni centar šireg spektra aktivnosti.

Oprema ovih vozila bit uključuje automatski 25mm top, strojnicu kalibra 7.62 protuoklopne rakete. ”Na taj će način HV će kroz nekoliko godina dobiti novu kvalitetu i biti bolje opremljena za izvršavanje svojih zadaće”, rekao je premijer.