PLENKOVIĆ NA MJESTU PADA DRONA: Ovo je prijetnja – još ne znamo je li bilo slučajno ili namjerno

Premijer Plenković bio je na zagrebačkom Jarunu na mjestu pada besposadne letjelice i kako je rekao, letjelica je očito lansirana s teritorija Ukrajine, ali ni ruska, ni ukrajinska strana ne priznaju da je njihova.

Na Jarunu su bili i ministar obrane Mario Banožić te Tomo Medved, ministar branitelja. Uz njih su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Tu je nekoliko restorana, stambene zgrade, studentski dom s 4,5 tisuće studenata. Nasreću, nitko nije nastradao, a oštećeno je četrdesetak automobila na parkiralištu”, rekao je Plenković, kako prenosi Dnevnik.hr. “Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju kako se nešto ovakvo događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo… Pokušat će se iskopati letjelica kako bi se doznalo ima li u njoj korisnih podataka. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije”.

Navodi i kako ovaj događaj upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar NATO-a. “Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati”.

Kaže da ni rumunjski mi mađarski predsjednik nisu znali za pad letjelice. “Dogodilo se brzo i tu smo gdje smo”, rekao je i dodao da su vjerojatno znali ljudi koji su trebali znati. “Nije došlo do dobre reakcije, niti prepoznavanja razine opasnosti, niti komuniciranja s drugim zemljama na pravovremeni i brz način”, rekao je Plenković i dodao kako “imamo test iz kojeg svi moramo puno naučiti”.

Komentirao je priopćenje NATO-a koje je došlo tek nakon upita medija. Navodi kako misli da će i NATO ovo jako ozbiljno shvatiti. “Moramo voditi računa da je ovo incident koji se ne smije ponoviti. Mi ovaj incident ne umanjujemo, govorit ćemo na svim tijelima NATO-a, podastrijet ćemo dokaze na svim razinama. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je ljudska reakcija – ‘dobro, palo je, srećom se nije ništa dogodilo’, a da je palo na studentski dom…”, navodi Plenković.

“Ova letjelica je letjela ogromnom brzinom između šest i sedam minuta, oni koji znaju više od mene nisu sigurni da bi se i stiglo u tom vremenu reagirati”, rekao je. “Ovo je situacija koja se dogodila u trenutku i na način koji je nepredviđen. Nakon ovoga će budnost svih biti puno veća”, rekao je i dodao da bi se i u Mađarskoj trebala provesti detaljna istraga. “Ovo je propust koji se mora ispraviti u svakoj budućoj situaciji”, dodao je.

Na pitanje novinara je li zadovoljan protuzračnom obranom navodi da – nije sve dobro i odlično. “Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta i padne u glavni grad, sigurno da nisam zadovoljan. Kako se to dogodilo, je li provokacija ili pogreška u programiranju – to ćemo tek utvrditi”, kazao je.

“Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnosti, ali ovo nam je pokazalo da imamo scenarij nepredviđen i jako opasan koji moramo izbjeći ubuduće”, objasnio je i dodao da se još uvijek ne zna čija je letjelica.

“Sam proces vađenja letjelice će dati neku korisnu informaciju o tome u čijem je posjedu letjelica”, dodao je Plenković i rekao da je vrijeme istrage za sada nepoznato i ovisi o iskopavanju letjelice.