PLENKOVIĆ NA GOLOM OTOKU: Nisam prvi premijer ovdje, ali želio sam doći dati počast

Premijer Andrej Plenković je u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima položio vijenac kod Vladine spomen ploče na Golom otoku.

Uz predsjednika Vlade, Goli otok su posjetili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić.

“Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, bez istine nema ni svijesti niti poštovanja prema žrtvama niti u konačnici i pomirbe u kontekstu svakog europskog naroda pa tako i hrvatskoga”, rekao je tom prigodom Plenković, te dodao:

“Povodom Europskog dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava, koji je obilježio povijest 20. stoljeća, isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovdje relativno kratko nakon drugog svjetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije, brojni politički zatvorenici”.

Podsjetio je kako je taj zatvor kasnije praktički egzistirao kao kaznionica do potkraj 80-tih, a na pitanje novinara je li ovaj posjet ispravak nepravde, budući da premijeri ranije nisu često dolazili na Goli otok, Plenković je odgovorio:

“Nisam prvi predsjednik Vlade ovdje na Golom otoku, dapače spomen ploča Vlade datira od prije desetak godina. Ovdje je prije dvije godine bio i predsjednik Hrvatskog sabora, dolazila su često izaslanstva, a ove godine sam i osobno želio posjetiti i odati počast”.

Podsjetimo, tijekom Prvoga svjetskog rata na Goli otok su bili internirani ratni zarobljenici, a od 1948. na njemu je bio zloglasni jugoslavenski zatvor za političke zatvorenike.

Na obližnjemu Sv. Grguru bio je ženski odjel tog zatvora. Od 1956. na Golom otoku su zatvarani počinitelji teških kaznenih djela. Zatvor je prestao s radom 1988., a 1989. je napušten i danas je u ruševnom stanju.

Komentiraj