PLENKOVIĆ LJUT NA POVJERENSTVO: “Ostavljena je etiketa da sam ja prošvercao kuma…Dosta je toga!”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja.

Učinio je to jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog odluke Povjerenstva je premijer Plenković održao izvanrednu konferenciju za novinare.

“Ostavljena je etiketa da sam ja prošvercao kuma. To ne može tako ići, to jednostavno tako ne ide”, rekao je među ostalim Plenković, objasnivši kako je Pokaz 25 godina u diplomaciji i kako su kumovi postali 1999. godine.

“O bilo kakvoj aluziji na nekakav sukob interesa, ja ne znam što ja imam od toga. Neka mi netko dokaže što ja imam s time što je netko 25 godina u diplomaciji sada veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

“S mnogima sam bliži nego s ovime kojem sam kum. To je jako važan detalj. Čak bi ovaj mogao biti ljubomoran… Moramo stati na kraj nečemu što je nenormalno. Ne-nor-mal-no”, dodaje.

“Prvo ćemo vidjeti odluku napismeno, pa ćemo onda odlučiti što ćemo”, odgovorio je na pitanje što će poduzeti. Onda se dohvatio zastupnika Mosta Mire Bulja.

“Razmotrit ćemo da li da zovemo Pokaza na konzultacije, a ako ga smijenimo, razmotrit ću ozbiljno da imenujemo Bulja za veleposlanika u Velikoj Britaniji”, rekao je Plenković. “Prijavitelj je Bulj, da sam ja njega htio staviti za veleposlanika, stavio bih ga… Dosta je toga. To ja sad javno kažem. Ovo ljudi moraju shvatiti”.