PLENKOVIĆ KONTRA MOSTA: Nema teritorijalnog preustroja – sustav županija ostaje

andrej plenković

Gospodarski i investicijski potencijali županija bila je glavna tema konferencije ‘Gospodarstvo u fokusu’, a premijer Plenković je rekao: “Nema teritorijalnog preustroja, županije postoje onakve kakve jesu, sustav županija će ostati i opstati.”

Izvješće: Andrea Barać

Predsjednik Sabora Petrov je u obraćanju okupljenima istaknuo kako je jedan od ključnih problema Hrvatske neravnomjerni razvoj, na što županije u suradnji s gospodarstvom moraju odgovoriti.

Dodao je kako se radi i na planu funkcionalne i fiskalne decentralizacije u Ministarstvu uprave. A nakon njega izjavu na istu temu dao je pemijer Plenković i bio jasan: nema teritorijalnog preustroja. “Bitno je da se ovakav sustav promijeni, jer ne ide u smjeru da se ravnomjerno razvija kompletna Hrvatska. Svima je to u interesu. Ima značajan broj lokalnih samouprava koje egzistiraju na račun pomoći iz države, a nemaju mogućnost ulagati u svoju lokalnu sredinu. Pričekajte još 2 do 3 mjeseca i izaći će se s kompletnim modelima”, rekao je Petrov.

Županije ostaju- jasan je bio premijer Plenković. Rekao je da mogu razgovarati o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu vlade”, zaključio je Plenković tu temu.

“Nema teritorijalnog preustroja, županije postoje onakve kakve jesu, sustav županija će ostati i opstati. Možemo razgovarati o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina”, rekao je Plenković.

Primorsko-goranska župan Zlatko Komadina smatra da je teritorijalni preustroj Hrvatske bilo samo predizborno obećanje Mosta, a centraliziranu državu kritizira, dok je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk otkrio što nedostaje u komunikaciji između županija i investitora.

“Županije su teritorij gdje se mogu dogoditi investicije. U samoupravnom smislu županije nisu financijski i u javnim ovlastima osposobljene da samostalno djeluju jer je kod nas centralistička država. Po meni je država najveći problem u kočenju investicija zbog imovinsko-pravnih odnosa, zbog prečeste promjene zakona i pravne nesigurnosti investitora”, objasnio je Komadina.

“Treba pojednostaviti proceduru raspolaganje s državnom imovinom, dolaska do državne imovine , treba omogućiti transparentniji uvid svim investitorima što su direktni benefiti koje oni dobivaju kada uđu u Republiku Hrvatsku, a to se svodi na ‘ja ulažem sto milijuna eura, koliko mi vi milijuna vraćate i na koji način'”, rekao je Pauk.