PLENKOVIĆ IZ SARAJEVA: Ne želimo separatističke tendencije u BiH

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu BiH. Na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i nakon sastanka, premijer je poručio da je stigao kao prijatelj i parter sa željom da zemlje unaprijede svoje odnose.

Izvor: Media servis

Svakako jedna od glavnih tema bio je položaj Hrvata u BiH i izborno zakonodavstvo uči izborne godine u susjednoj zemlji-

”Šaljem poruku cjelovitosti Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo kroz razgovore koje ćemo voditi sa čelni ljudima ovdje u parlamentu Bosne i Hercegovine, ponoviti i naš interes za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Želimo da on bude ravnopravan, da njegovi zastupnici budu legitimno zastupljeni u svim institucijama Bosne i Hercegovine”, rekao je premijer.

Ponovio je da Hrvatska s pozornošću prati unutarnja politička zbivanja u BiH i da je ključna poruka ona o cjelovitosti BiH.

”Nismo zadovoljni s praksom koja postoji od 2006. godina koja u konačnici predstavlja i određene poteškoće u normalnom funkcioniranju i institucionalnim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi bismo htjeli da taj dogovor rezultira jednim pravičnim dogovorom koji će izbjeći anomalije kojima smo svjedoci proteklih nekoliko godina”, naglasio je Plenković.

Kao svijetli primjer kako bi izbori trebali izgledati, Plenković je naveo Mostar. Tegeltija se u tom kontekstu osvrnuo i na izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta o tome da bi se izbori u lipnju trebali održati prema postojećem zakonu.

”U Bosni i Hercegovine treba postojati izborno zakonodavstvo u kome će se svi narodi osjećati komotno i sigurno, da su u prilici da biraju svoje legitimne predstavnike, ne da im netko drugi bira. Nakon završetka pregovora oko Mostara, međunarodni dužnosnici su meni rekli da su izmjena izbornog zakona dogovorene, ali da se neće usvajati dok se ne potvrde izbori u Mostaru. Očigledno je da je netko nekome nešto obećao kada su se održavali izbori u Mostaru, a danas se želi pobjeći od toga dogovora”, rekao je Tegeltija.

Osvrnuo se Plenković na izjave i poteze Milorad Dodika, ali i činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpski podržala njegove prijedloge za povlačenje suglasnosti tog entiteta na niz zakona koji su na snazi u BiH. Poručio je da se treba vidjeti koliko je to manevar, a koliko doista želja i naglasio da Hrvatska ne želi separatističke tendencije u BiH.

​Što se tiče izjava predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici, Plenković je naglasio da je u Hrvatskoj jasan zajednički stav oko toga i da je predsjednik objasnio svoje riječ koje su, kaže, dobile spin u medijima. Dvije zemlje su dogovorile i veću gospodarsku suradnju, izgradnje novih i rekonstrukciju postojećih mostova uz granične prijelaze, ali i nastavak politike oko ilegalnih migracija.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!