PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA: BiH treba također dobiti status kandidata

Nakon obraćanja hrvatskog predsjednika Vlade u EU parlamentu, Andrej Plenković se obratio javnosti zajedno s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

Izvor: Media servis

Plenković je u svom obraćanju kazao da su razgovarali o trenutnim izazovima, dodajući da će posljedice rata u Ukrajini trajati godinama, kao i da su se efekti te krize prelili i na sve nas.

Ocijenio je da je davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji veliki i značajan korak, ali ističe da BiH treba također dobiti status kandidata.

Pritom se, dodaje, treba riješiti i pitanje izbornog zakona. “Činjenica da će i Ukrajina i Moldavija i Gruzija dobiti, ne samo europsku perspektivu, već će im biti dodijeljen i status kandidata.

Stoga smo u tom kontekstu ponovili stav Hrvatske koja se godinama zalaže i za europski put Bosne i Hercegovine, koja je uz Kosovo, jedina zemlja koja od zemalja jugoistoka Europe nema kandidacijski status.

Stoga smatramo da Bosna i Hercegovina treba također dobiti status kandidata a pritom riješiti pitanje izbornoga zakona.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!