PLENKOVIĆ IZ ATENE: Istraga bi mogla potrajati nekoliko tjedana

Premijer Andrej Plenković sastao se u Ateni s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Glavna tema bili su navijački neredu u kojima je život prije dva tjedna izgubio navijač AEK-a.

Izvor: Media servis

Plenković je Mitsotakisa zatražio da za 102 hrvatska državljana pritvorena u grčkim zatvorima nakon navijačkih nereda bude zajamčena sigurnost i pravedno i brzo suđenje.

“Predsjednik Vlade Mitsotakis je naglasio kako može jamčiti sigurnost hrvatskih državljana. Kazali smo kako je Hrvatska država, naše institucije, spremna provoditi i mjere nadzora i mjere opreza ukoliko bi neki od naših državljana bili upućeni u svoju zemlju i na taj način bi provodili nadzor nad tim državljanima dok traje postupak u Grčkoj.”

Glavno je pitanje za naše državljane i njihove obitelji jest – koliko će istraga trajati?

“Oni su rekli da ta istraga može trajati još nekoliko tjedana. Ne mjeseci nego tjedana što je dobro i razumljivo. Veliki je broj sudionika tog događaja. Oni očito kao što vidite provjeravaju sve, provjeravaju DNK otiske, sve snimke sigurnosnih kamera, razgovaraju s osumnjičenicima, pregledavaju njihove telefone i to sve zahtjeva određeno vrijeme.”

Javnost je danas ugledala i novu snimku s nadzornih kamera, a sve glasnije se govori da bi ubojica mogao biti i netko iz grčkih redova. Plenković kaže da prati situaciju u medijima, ali da ne može reći što će biti konačan ishod istrage. Siguran je da će:

“Grčka policija i tužiteljstvo uzet će u obzir sve okolnosti i elemente i u konačnici što je moguće sa većim stupnjem sigurnosti utvrditi sve okolnosti kako je došlo do pogibije Grka.A da li je do te smrtne posljedice došlo zbog napada neke druge osobe, što očito je, tko su te druge osobe ja s ove pozicije ne mogu sa sigurnošću reći.”

Plenković je već prije nekoliko dana zatražio deportaciju onih koji nemaju veze s ubojstvom:

“Ukoliko u samoj kvalifikaciji djela koja se stavljaju na teret našim državljanima bude onih koji neće biti obuhvaćeni kaznenom već prekršajnom odgovornošću, da se po mogućnosti donesu odluke koje bi eventualno značile trenutni progon iz zemlje i njihov trenutni povratak u Hrvatsku.”

Najavio i što je sada slijedi s naše strane: “Danas će tijekom popodneva ministri Grlić-Radman i Malenica imati određene bilateralne sastanke osobito s ministrom pravosuđa te će posjetiti neke od hrvatskih državljana u dva zatvora gdje se oni u ovom trenutku nalaze.”