PLENKOVIĆ IMA PLAN “B”: Most je prioritet, ali na stolu je i druga varijanta za 76 potpisa

Petrov, Plenković, pregovori

Neslužbeno HDZ je Mostu ponudio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, odnosno četiri ministarstva ukoliko budu htjeli i mjesto predsjednika Sabora, od kojeg, čini se, Most ne odustaje.

U Mostu smatraju da ne bi bilo dobro da sve tri ključne pozicije u državu drži HDZ- premijersku (Plenković), predsjedničku (K. Grabar Kitarović je bila kandidatkinja HDZ-a) te onu šefa Sabora drži HDZ.

Dvije ključne pozicije – premijerska i šefa parlamenta, smatraju u Mostu, trebaju podijeliti HDZ i Most.

Čuje se kako HDZ nije sklon prepustiti mjesto šefa Sabora, ali je još sve na stolu.

Nakon današnjeg sastanka koji je trajao više od pet sati, opet su zadovoljni, barem u javnost, izašli i Petrov i Plenković.

“Blizu smo konačnog dogovora”, rekao je Plenković. “Sljedeća dva dana ćemo predstaviti rješenja našim strankama. Do petka bismo trebali imati dogovor o cjelokuptnom paketu. Ako se do petka potvrde načelna postignuta razumijevanja idućeg ćemo tjedna ići prema brzom formiranju buduće Vlade. Niz pitanja smo raspravili, uključujući i dužnosti u Saboru”.

Petrov je o sastanku rekao:

“Sutra će biti zanimljivo na Nacionalnom vijeću Mosta. Određene modele moramo predstaviti tijelima. Vjerujem da ćemo do kraja tjedna sve zaključiti. ovaj ciklus pregovora. Odluku mora donijeti kompletan Most. Ako se dogovori cijeli paket, onda je u redu da dobijete rješenja. Pravovremeno ćemo obavijestiti javnost”.

Postoji li neki plan B, pitali su novinari, plan bez Mosta? Plenković je rekao:

“Što se tiče pitanja, postoji li mogućnost da HDZ dođe predsjednici sa 76 potpisa u drugoj varijanti, i to je na stolu. Ali to nije prioritet… Ja se nadam da će to biti s Mostom, ali bit će to s više potpisa nego što je potrebno”.