PLENKOVIĆ I KEQIANG: Spremni smo na podizanje odnosa na višu razinu

Počeo je susret kineskog premijera Lija Keqianga i hrvatskog premijera Andrej Plenkovića.

Izvor: Media servis

Ovo je jedan od dosad najvažnijih vanjskopolitičkih događaja u Hrvatskoj jer je, uz premijera, u Hrvatsku stiglo i izaslanstvo od gotovo 250 političara i gospodarstvenika. Također, ovo je prvi njegov posjet Hrvatskoj u posljednjih 27 godina, koliko je proteklo od uspostave diplomatskih odnosa, u kratkom je uvodnom govoru poručio Li Keqiang.

“Dosad smo se susreli pet puta, a ovaj šesti susret realizirali smo upravo u Zagrebu, u Hrvatskoj. To pokazuje spremnost hrvatske i kineske strane da podižemo naše odnose na jednu još višu razinu”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je na gostoprimstvu u Pekingu i izrazio nadu da će se dobra suradnja nastaviti.

“Hrvatska je izrazito zadovoljna što ćemo danas imati priliku detaljnije razgovarati o brojnim područjima suradnje, a isto tako, u sljedeća dva dana u Dubrovniku bit ćemo sudomaćini sastanku Kine i 16 država srednje i istočne Europe”, rekao je Plenković.

U Banskim dvorima sastanak je kineski premijer otvorio komplimentiranjem.”Hrvatska je prekrasna zemlja. Biser na Jadranu. Iako smo geografski dosta udaljeni, obje strane spremne su zbližavati srca i stvarati dijamantno razdoblje naših budućih odnosa.”

Dijamantno razdoblje ogledat će se i kroz 10 memoranduma između dviju zemalja, od kojih je šest već potpisano u Zagrebu.

“Ovaj današnji posjet i općenito boravak kineskog premijera vidim kao veliku šansu za hrvatske poduzetnike, izvoznike i hrvatsko gospodarstvo”, izjavio je zadovoljni premijer Plenković i dodao:”Projekt gradnje Pelješkog mosta, koji je na natječaju dobila China Bridge and Road Corporation za naše odnose označio je ključnu prekretnicu i zbog toga sam izrazito zadovoljan sadržajnim današnjim razgovorima koji realno otvaraju mogućnosti daljnje suradnje u području izgradnje luka, željezničke infrastrukture, gospodarstva, digitalne tehnologije, znanosti, obrazovanja, poljoprivrede, u financijskom sektoru i posebno u sportu.””Naši razgovori bili su iskreni, prijateljski i plodonosni. Suglasni smo da u odnosima Kine i Europe te bilateralnim kanalima jačamo našu suradnju, pa i u izgradnji prometne infrastrukture s hrvatskom stranom.

Usuglasili smo se i da ćemo uvoziti više hrvatskih proizvoda te poticati robnu razmjenu”, istaknuo je potom Keqiang.

Od svih sporazuma treba izdvojiti onaj o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu bez ikakvih prepreka, suradnji Hrvatske i Huaweija na području digitalne transformacije i obrazovanja, kao i u okviru projekta nizinske pruge od Rijeke do Zagreba. Kineski premijer naglasio je i da je prijateljstvo dvaju naroda tradicionalno i povijesno ukorijenjeno.

“Svi Kinezi znaju za Marca Pola, koji je prvi povezao Istok i Zapad, a rođen je na Korčuli”, rekao je kineski premijer i prebacio se na nogomet.

“Čestitam i divimo se uspjesima hrvatskih nogometaša koje su postigli prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Finale je gledalo pola milijarde Kineza, tako da imate najviše navijača u Kini koji su većinom očekivali da će Hrvatska biti šampion. Kinezi nisu uspjeli u nogometu i nadali smo se da će hrvatski prijatelji ostvariti ono što mi nikada nismo.”

Dodajmo da je Plenković Keqiangu poklonio nogometnu loptu s potpisom naših reprezentativaca i Rimčev bicikl, a Keqiang njemu košarkašku loptu i dres. Sljedeći grad koji će kineska delegacija posjetiti jest Dubrovnik, gdje će se na summitu Kina + 16 okupiti ukupno oko 700 šefova država istočne i srednje Europe te poslovnjaka i gospodarstvenika.

Komentiraj