PLENKOVIĆ I BOŽINOVIĆ UGLAS: Otvaranje terasa u Istri je politikanstvo i bildanje mišića pred izbore

Na dan kada brojimo 274 novozaražene osobe i 18 novih žrtava koje su imale dijagnosticiran koronavirus, glavna tema je i dalje cijepljenje preko reda, ali i opcija naručivanja ruskog cjepiva.

Izvor: Media servis

I dok ugostitelji koji su jučer otvorili objekte i posluživali napitke za van nisu zadovoljni zaradom, iz jedne županije stiže i najava o skorom otvaranju terasa.

Na razini zemlje u isto vrijeme imamo manjak, ali i višak cjepiva pa su ga neki davali osobama na visokim pozicijama koje nisu u prioritetnim kategorijama. Premijer Andrej Plenković na to kaže:

”Ideja je bila da se cijepe najizloženiji – zdravstveni djelatnici i najugroženiji i to je okvir koji smo dali temeljem plana cijepljenja. Je li tu bilo još nekih situacija? Očito da jest. To nažalost u smislu vertikale mi nismo u stanju kontrolirati. Tu apeliramo na sve da se ponašaju sukladno pravilima struke i plana”.

Šef Stožera Davor Božinović je podsjetio na sve protokole i oko viška cjepiva. A na pitanje je li trebalo kontrolirati kako se koriste viškovi i u trenucima kada su igle prošle kroz ruke šefova kabineta premijera i predsjednika države, kako pišu mediji, odgovorio je:

“Ne znam niti bih govorio o pojedincima jer mislim da je to pitanje koje treba rješavati kroz nadzore Ministarstva zdravstva. Ako se pokaže bilo što, onda postoji procedura”.

Na tu temi u glavni direktor HUP-a Damir Zorić imao je što reći:”Oni koji bi trebali raditi na tome da se sustav sredi, oni nemaju nikakvih problema u hrvatskom zdravstvu. oni se cijepe i dobivaju svoju uslugu. Tko je u čekaonicama? Oni s dna društva”.

No vratimo se na distribuciju. Do kraja ožujka u zemlju treba stići oko 600 tisuća doza. Na pitanje zašto Hrvatska ne krene stopama Mađarske koja je krenula cijepiti svoje građane ruskim cjepivom Sputnik i prije odobrenja EMA-e, premijer je odgovorio: “Govorite meni koji je uspostavio kontakt s ruskom stranom. Ono što sam ja želio jest da budemo u cijelosti sigurni u proceduru. Mi moramo imati povjerenje u lijek. Mi smo imali kontakte. Jučer sam angažuirao ministra vanjskih poslova i ministra zdravstva i vidjet ćemo da ako je moguće i naravno ako je se dokaže pouzdanost toga cjepiva, da idemo i na tu vrstu dodatnih količina kako bismo ubrzali proces cijepljenja”.

Jučerašnjim danom ugostiteljima je odobreno posluživanje napitaka za van, no u Zagrebu je to učinilo tek 30-ak posto ugostitelja, rekao nam je Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba.

“Očekivano. Ništa lijepo nam se nije dogodilo u smislu povećanja prometa, odnosno početka rada. Prvi podaci i direktne komunikacije s našim kolegama govore da je promet na razini pet posto od prometa 15. veljače 2020. godine. To su vrlo pogubni i poražavajući podaci.”

Eventualno novo popuštanje mjera možemo očekivati tek s početkom ožujka, a istarski stožer ignorira eventualno i najavljuje sigurno otvaranje terasa od 1. ožujka.

“Nije epidemija nešto gdje se sada trebaju bildati mišići pred lokalne izbore. To nije dobro”….rekao je Božinović, a kako HDZ misli istom glavom, šef stranke sličnog je stava:’ Meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikanstvo”.

No izbori su i pred HDZ-om. Hoćemo li opet pobijediti koronu? Ili to neće biti politikanstvo. Sačekajmo svibanj.

Komentiraj