PLENKOVIĆ & BANDIĆ: Kako što prije sanirati štete od potresa u Zagrebu

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima sastao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s gradonačelnikom Milanom Bandićem i predstavnicima Grada Zagreba.

Razgovarali su o posljedicama potresa u glavnome gradu i dogovorene su tri točke zajedničkih aktivnosti.

“Vlada će poduprijeti sanaciju oštećenih zgrada, da se osigura građevinska mehanizacija. Dogovorena je i daljnja suradnja na raščišćavanju materijala koji su na cesti. Drugo, u aktivnostima procjene šteta angažirat će se svi stručnjaci koji su radili proteklih tjedan dana na volonterskoj bazi. Krećemo u suradnju sa zajedničkom radnom skupinom u izradu posebnog zakona koji će regulirati cijelu situaciju nakon potresa u Zagrebu”, istaknuo je Plenković.

Treba vidjeti i izvore financiranja za sanaciju šteta, što je treća točka dogovora Vlade i Grada Zagreba. “Apeliram na sve da budu oprezni i izbjegavaju zgrade gdje nije dobro hodati, da nam se ne dogode sekundarne posljedice. Imali smo težak gubitak gospodina koji je pao sa zgrade. Molim sve da budu maksimalno oprezni”, poručio je premijer.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je: “Ovo možemo napraviti samo zajedno. Zahvaljujem svima koji su uložili dio sebe i onima koji su najviše strpljivi, a najviše pretrpjeli. Izražavam sućut obitelji poginule djevojčice i branitelja koji je poginuo u Domjanićevoj. Vrijeme volonterskog rada će ovih dana izrasti u osmišljeni pristup unutar Gradskog ureda za izgradnju gdje smo osigurali ljudske potencijale i ostale potrebne resurse… Iznad vode ostat će oni koji budu imali snage, solidarnosti, zajedništva, dobrote…”

Plenković je naglasio kako će “Grad Zagreb u obnovi imati ključnu ulogu. Stvorit će se zakonski okvir. Što se tiče sredstava: jedan je Grad, drugi je državni proračun, treći su europska sredstva, a i sami vlasnici mogu sanirati štetu. Donijet ćemo zakon koji će biti precizan. Nije jednostavno uspoređivati Zagreb i Gunju, jer je Zagreb puno kompleksniji”-

“Bez izmjene zakonskog okvira Grad ne može obnavljati privatnu imovinu. Oni vlasnici koji su proteklih godina ulagali u svoju imovinu bolje su prošli, oni koji nisu… oni nisu”, rekao je Bandić.

“Ovaj proces će trajati između osam i deset godina. Razlog zašto se to dogodilo je neulaganje i neodržavanje vlastite imovine. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Oni koji su ulagali su ostali u redu, oni koji nisu ulagali nisu u redu, i to je činjenica. Pomoći ćemo koliko ćemo moći. Malo imamo slobodnih gradskih stanova. Smjestit ljude iz Studentskoga doma u Cvjetnom naselju, jer neće tamo moći biti dugo. Razmišljam o tome kako u Podbrežju izgraditi 300 do 600 stanova za godinu i pol dana i pomoći nesretnim ljudima.”

Procjene štete, one relevantne, za sada nema. “To je bio veliki potres, razmjere štete ćemo znati kada se sve popiše. No, ono što sam osobno vidio štete su ogromne, a ima puno toga što nisam vidio”, istaknuo je Plenković.