PLANET U OPASNOSTI: Četvrtina svjetskog stanovništva u karanteni

Četvrtina svjetskog stanovništava u karanteni je od sinoć nakon što se drastičnim mjerama za sprečavanje širenja virusa okrenula Indija i naredila zabranu napuštanja doma za miljardu i 300 miljuna stanovnika.

Izvor: Media servis

Tomu je prethodio stampedo građana na trgovine. U Europi je najgore u Španjolskoj koja je prema broju smrtnih slučajeva pretekla Kinu. Italija i Francuska neke od bolesnika šalju u Njemački jer im se zdravstveni sustav više ne može nositi s opterećenjima.

U Velikoj Britaniji oporba kritizira vladinu reakciju, a pozitivan na koronavirus je i prijestolonasljednik princ Charles, koji se povukao u samoizolaciju.

Zaraza se širi Sjedinjenim državama, a posebno je teško u New Yorku. Evo što je u poruci ostatku sjedinjenih država rekao guverner države New York Andrew Cuomo.

“Ono što se događa u New Yorku nije njujorški fenomen. Pogledajte nas danas i to ćete vi biti za tri, četiri, pet ili šest tjedana. Mi smo vaša budućnost.”

Iran je rekao kako očekuje drugi val zaraze, a do sada je umrlo 2 tisuće ljudi.

I dok se cijeli svijet zatvara brazilski predsjednik Bolsonaro, koji je još nedavno koronavirus nazivao malom gripom, traži otvaranje poslova koji su zatvoreni u strahu od epidemije, a novinare proziva za sijanje straha.

​Ostale južnoameričke zemlje polako uvode restrikcije. Susjedna Slovenija zabilježila je petu smrt od virusa ukupan broj zaraženih je 528, susjedi su testirali više od 16 tisuća ljudi.

U svijetu je do sada zaraženo više od 430 tisuća ljudi, a umrlo ih je oko 19 tisuća.

Komentiraj