PLAN STVARANJA GLADI: Je li to strategija ruskog predsjednika Putina da dobije rat?!

Povjesničar s prestižnog američkog sveučilišta Yale, Timothy Snyder, tvrdi kako ruski predsjednik Vladimir Putin planira dovesti neke zemlje svijeta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini.

U podužoj objavi na Twitteru, Snyder je objasnio kako vjeruje da Putin koristi nestabilnost lanca opskrbe hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “posljednjim poglavljem u politici gladi”, prenosi Business Insider.

“Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema izgladnjeti veliki dio zemalja u razvoju, kao dio sljedeće faze njegovog rata u Europi”, napisao je Snyder, inače profesor na Yaleu i stručnjak za totalitarizam. Naglasio je važnost ukrajinskog izvoza hrane za globalni lanac opskrbe.

Područje oko Crnog mora, koje uključuje Rusiju i Ukrajinu, često se naziva “žitnicom Europe” zbog plodne zemlje i visoke stope proizvodnje žitarica. Ukupno iz te dvije zemlje dolazi čak 30 posto svjetskog izvoza žitarica. Ukrajina sama proizvodi oko 12 posto.

Stručnjaci su ranije za Business Insider rekli da bi prekid izvoza s tog područja mogao imati katastrofalne posljedice za zemlje poput Jemena, koji je donedavno čak četvrtinu svojih žitarica uvozio upravo iz Ukrajine. Ukrajina je Rusiju optužila da blokira izvoz milijuna tona žitarica iz luka, što je Kremlj negirao.

“Ako se ruska blokada nastavi, deseci milijuna tona hrane istrunut će u silosima, a deseci milijuna ljudi u Africi i Aziji umrijet će od gladi”, rekao je Snyder.

Povjesničar vjeruje kako Putinov “plan za glad” ima tri glavna cilja. Prvo, želi blokirati ukrajinski izvoz da bi tako uništio ukrajinsku državnost. Drugo, želi u Europi stvoriti nestabilnost kreirajući val izbjeglica iz područja koja se oslanjaju na hranu iz Ukrajine, kao što su sjeverna Afrika ili Bliski istok. I posljednje, Snyder kaže da Putin želi stvoriti masovnu glad kao “pozadinu za utrku u propagandi”.

“Kada započnu masovne pobune zbog nedostatka hrane, kako se glad bude širila, ruska propaganda će za to kriviti Ukrajinu, pozivat će da se prizna rusko osvajanje teritorija u Ukrajini i da se ukinu sve sankcije”, napisao je Snyder.

Upozorava da su i Jozef Staljin i Adolf Hitler u prošlosti željeli kontrolirati opskrbu hranom iz Ukrajine, ali da je Putinov plan “nova razina kolonijalizma”.

“Rusija planira doslovno izgladnjeti Afrikance i Azijce da bi tako dobila rat u Europi”, kaže.

Putin je za probleme u opskrbi hranom okrivio Zapad, zahtijevajući da se ukinu sankcije nametnute Rusiji. Britanija ga je optužila da “pokušava cijeli svijet držati kao taoca”.

Rat u Ukrajini bijesni sve otkad je Rusija izvršila invaziju 24. veljače. Nakon što nisu uspjeli zauzeti glavni ukrajinski grad Kijev, Rusi su svoje snage preusmjerili na istočnu regiju Donbas, ali ukrajinski dužnosnici su ovog tjedna upozorili da im je potrebno više oružja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!