PJEVAO POLICAJKI “PROSTI” BEĆARAC: Oslobođen, pa opet na sudu – javio se i sindikat policije

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Sindikat policije oglasio se priopćenjem zbog slučaja policajke Marije Iličić koja je tužila Branimira Čolakovića zbog prostog bećarca.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sindikat policije Hrvatske ovim putem želi upozoriti na neprimjereni tretman policijske službenice u javnosti dok traje prekršajni postupak zbog vrijeđanja i ponižavanja u kojem je ona oštećena stranka. Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz na stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara.

Želja nam je podsjetiti javnost da svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke, predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegovog ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije iz razloga što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi.

Policajce sve češće napadaju verbalno, za što se najčešće izriču minorne kazne od 100 kuna, a u Međimurju smo imali i slučaj kazne u obliku ‘pisane isprike’. Koliko je to područje zakonski neuređeno potvrđuje i činjenica da u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira postoji odredba o kazni omalovažavanje i napada na policijskog službenika od 100 njemačkih maraka, kazna u valuti koja već godinama ne postoji.

Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice.

Uvjereni smo da policijski službenici, koji se svakodnevno izlažu potencijalnoj pogibelji zaslužuju u svim ovim slučajevima bolju zaštitu države”, kažu iz Sindikata policije.

Podsjetimo, kao član domaćeg HKUD-a Valpovo, Branimir Čolaković, poznat po pjevanju bećarca, zaradio je prekršajnu prijavu zbog omalovažavanja službene osobe na dužnosti, kao i kaznu od 5.000 kuna.

On je 2015. sudjelovao u mimohodu folklornih skupina ulicama Valpova, a kada je prolazio u blizini policijske službenice Marije Iličić, koja je osiguravala skup, pjevajući različite bećarce zapjevao i bećarac: “Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi. Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio!”.

Potom je pozvan na razgovor u PP Belišće, a na kraju je završio na sudu, gdje je u Valpovu oslobođen krivnje.

Međutim, Visoki prekršajni sud RH prihvatio je žalbu PU osječko-baranjske i Policijske postaje Belišće i predmet vratio na ponovno suđenje.

PISALI SMO:

NA SUDU ZBOG BEĆARCA: Pjevao policajki: “Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se na**zi” -čitajte OVDJE.

Komentiraj