PJEVANJE USTAŠKE KORAČNICE: Slušali ju uživo Malenica i Milić – policija sve istražuje

Neki huligani među navijačima Dinama na utakmici protiv Gorice pjevali su ustašku koračnicu, onu istu koja se pjevala na Opus Areni za vrijeme utakmice reprezentacija Hrvatske i Tuirske.

Vlada je oštro osudila takvo ponašanje, koje su na tribini uživo čuli i sam ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik Vlade, Marko Milić. Osuđuje i Dinamo, ali nitko ne želi pred kamere, jedino HNS zna da će zbog svega kazniti klub. Na identifikaciji navijača radi zagrebačka policija.

Za RTL su odgovorili iz Ministarstva pravosuđa i uprave:

“Osuđujemo takvo neprimjereno navijačko skandiranje koje predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom nogometu, ali i svim ostalim navijača koji su došli gledati utakmicu u normalnom ozračju. Na policiji i nadležnim tijelima je dalje da postupaju”, odgovorili su.

Zbog iste pjesme na utakmici Hrvatske i Turske u Osijeku je uhićeno 12 navijača, a navodno su članovi Bad Blue Boysa htjeli iskazati potporu kolegama. Jedan navijač je u Gorici držao i poruku “Izdržite braćo”.

O svemu se oglasila i zagrebačka policija. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na nogometnoj utakmici SuperSport HNL-a između HNK „Gorica“ i GNK „Dinamo“, odigranoj jučer, 21. listopada 2023. s početkom u 18.10 sati na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, policijski su službenici prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.

U službene prostorije policije privedene su ukupno četiri osobe zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira- dva gostujuća navijača, obojica maloljetnici, privedena su zbog posjedovanja pirotehnike, dok su još dvojica gostujućih navijača privedena zbog alkoholiziranosti.

Policija je na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimala te fotografirala javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen prekršaj, policija provodi kriminalističko istraživanje sukladno čl. 11. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te će temeljem snimaka i fotografija poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta počinitelja te sankcioniranja sukladno važećim zakonskim propisima.