PISMO PLENKOVIĆU: Piše ga Inicijativa Pravo svakog djeteta na školski obrok

Inicijativa Pravo svakog djeteta na školski obrok uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću s ciljem nastavka međusobne suradnje te osiguranja dostupnosti školske prehrane za djecu u Hrvatskoj.

Otvoreno pismo inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok prenosimo u nastavku:

“Putem inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok unazad više od dvije godine apeliramo na Vladu RH da riješi pitanje školske prehrane na sustavan način za svu djecu kroz osiguranje javnih sredstava kojima će se jednako za svu djecu osnovnoškolske dobi omogućiti besplatna kvalitetna školska prehrana.

U ožujku 2022. godine održali smo s Vama i Vašim timom konstruktivan razgovor na tu temu te napravili dogovor oko operacionalizacije i modaliteta uvođenja univerzalnog obroka u osnovne škole. Doprinos ovom procesu dala je i ministrica Marija Vučković s kojom smo održali nekoliko sastanaka. Početak školske godine 2022/23. obilježen je činjenicom da po pitanju uvođenja modela univerzalne besplatne prehrane za osnovnoškolce na implementacijskoj razini nije učinjeno ništa.

Ovim putem Vam se ponovno obraćamo kako bismo još jednom upozorile na alarmantne rizike s kojima smo kao društvo suočeni:

– svako peto dijete u RH živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

– 13 977 djece iz obitelji korisnika socijalne pomoći živi u dubokom siromaštvu

– 268 000 djece u RH koristi pravo na doplatak za djecu, što je više od 1/3 ukupnog broja sve djece u RH (ukupno 790 000 djece od 0 do 18 godina); radi se o djeci koja žive u obiteljima kojima ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn. Prema istraživanju koje smo provele u listopadu i studenom 2021. godine s ravnateljima osnovnih škola u RH pokazalo se:

– 40% ravnatelja navodi da je nekoj djeci školski obrok jedini cjeloviti obrok u danu

– 40% ravnatelja navodi da među djecom koja nisu uključena u školsku prehranu ima djece koja ne konzumiraju niti jedan obrok tijekom školskog dana

– 15% ravnatelja ističe da se povećao broj roditelja koji nisu mogli podmirivati troškove školske prehrane te su bili u situaciji kada je trebalo pokrenuti ovršne postupke prema roditeljima. Najčešći razlog navode: financijske poteškoće i nezaposlenost roditelja. Trenutne društvene okolnosti:

– poskupljenje cijena školske prehrane (mliječnog obroka i ručka) i do 50%

– inflacija, energetska kriza, poskupljenje hrane, školskih potrepština i općenito usluga za djecu i obitelji (npr. dječji vrtići i produženi boravak u školama) koji ne prati rast primanja dodatno će pogoršati položaj velikog broja obitelji s djecom. Apeliramo na Vladu i nadležna ministarstva da odgovore na probleme s kojima se suočavaju obitelji s djecom u okolnostima galopirajuće inflacije i krize. Početak školske godine i slučaj zadarske škole, koja je tražila od roditelja potpisivanje zadužnica za školsku prehranu te sve češće odluke o poskupljenju školske prehrane ukazuju na nužnost hitnog donošenja rješenja kojima će se odgovoriti na probleme i prava djece na zdrav i dostupan obrok unutar obveznog sustava obrazovanja.

Odgovor na ovaj problem nije planirana reforma osnovnoškolskog sustava koja će tek uvođenjem cjelodnevne škole 2027. godine omogućiti školsku prehranu učenicima jer djeca ne mogu čekati pet godina da bi se nahranila, ona imaju samo jednu šansu za optimalan razvoj.

​To je potrebno učiniti sada i odmah! Još jednom ističemo i činjenicu da je trenutni sustav školske prehrane obilježen nedovoljnim financijskim sredstvima kojima bi se pokrile potrebe školske prehrane za svu djecu u riziku! Stoga snažno apeliramo na Vladu RH da ovaj puta prepozna djecu kao jednu od najrizičnijih skupina pogođenih krizom te da identificira program univerzalne besplatne školske prehrane kao jednu od mjera pomoći obiteljima s djecom te da se ona uvrsti u paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena i krize s kojom smo suočeni.”