PISMO NAMJERE: Potpisali su ga Grad Zagreb, Europska investicijska banka i ZET – evo o čemu je riječ

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović potpisali su danas u Zagrebu Pismo namjere za pružanje tehničke pomoći za provedbu projekta dekarbonizacije prometa.

U priopćenju se kaže:

Tri institucije zajednički će raditi na Projektu, pri čemu će tehnička pomoć uključiti analizu sustava javnog prijevoza Grada Zagreba i višegodišnji plan dekarbonizacije autobusnog voznog parka. Pismo namjere potpisano je u okviru Konferencije “Povezana Hrvatska: Ozelenjavanje mobilnosti” što se održava u organizaciji EIB-a, s ciljem europske podrške održivom i efikasnom javnom prijevozu u Zagrebu. Modernizacija javnog prijevoza preduvjet je razvoja ne samo Zagreba već i Hrvatske, ali i ključan faktor konkurentnosti zemlje unutar regije.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo suradnjom s EIB-om te istaknuo: “Grad Zagreb predan je promociji održivih energetskih rješenja unutar ZET-a, s fokusom na načela zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, s ciljem dostupnije i efikasnije usluge za naše građane“.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović istaknuo je kako će suradnja s EIB-om kroz tehničku pomoć ubrzati napore ZET-a da dekarbonizira javni prijevoz u Zagrebu i smanji potrošnju energije te emisiju CO2, a što će u konačnici rezultirati čišćim i pouzdanijim javnim prijevozom.

„Europska investicijska banka nastavlja svoju dugoročnu potporu održivom razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj“, rekla je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska. „Dobro funkcionirajuća zelena prometna mreža ključna je za gospodarski razvoj, rast tržišta rada, ali i za svakodnevni život Hrvata. Zelena mobilnost naša je dužnost jer smanjuje emisije stakleničkih plinova i podupire pro-klimatske napore“, zaključila je.