PISMO KARAMARKU: Dragi Tomo, ovo je najneuspješniji proračun za kulturu – piše Anja Šovagović Despot

anja šovagović

Predsjednica HDZ-ovog odbora za kulturu Anja Šovagović Despot, o kojoj se dugo vremena govorilo kao sigurnoj HDZ-ovoj kandidatkinji za ministricu kulture, napisala je pismo šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku i glavnogmtajniku te stranke Milijanu Brkiću. Kritizirala je proračun za kulturu za kojeg smatra da je sramotniji i od onog Kukuriku koalicije.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani politički tajniče HDZ-a,
dragi Tomo, ovom prigodom želim se i ja Vama zahvaliti na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine u kojima sam, kao predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice, svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama članovima Odbora, doprinijela Vašem besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na razno raznim izborima.

Danas kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s MOST-om preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate.

Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u “premijernoj” postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci.

Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima kao i saborske zastupnike u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći niti start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja.

Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama.

Na žalost, ovise o proračunu za kulturu čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49 posto. Prva točka programa koji je sastavljao moj tim vrhunskih profesionalaca jest, razumljivo, povećanje proračuna za kulturu na  jedan posto odmah i 1,5 posto tijekom naredne dvije godine mandata, a koji je potpisan od strane gospodina Karamarka i uvršten u program gospodina Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru.

U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić.

Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom Ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti Hrvatske države.

S poštovanjem,
Anja Šovagović Despot