PISMO DRŽAVNOM VRHU: Evo što pišu Mesić, Bebić i Sanader

Podijelite članak

Bivši predsjednik Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te bivši premijer Ivo Sanader poslali su predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo zato što nisu bili pozvani na svečanost obilježavanja desete godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani! Ovih dana, krajem ožujka 2019. godine, Republika Hrvatska na svečan je način proslavila, obilježila, 10. obljetnicu članstva u NATO-savezu. Kako je u medijima objavljeno, državni vrh tom je prigodom na svečanost pozvao mnoge zaslužne pojedince i predstavnike institucija koje su sudjelovale u procesu priprema za članstvo.

Ta je gesta državnog vrha za svaku pohvalu. Hrvatska je uspješno prešla zahtjevan i dug put do članstva u najvećem svjetskom sustavu globalne sigurnosti. To je ostvareno samo 10-ak godina nakon Domovinskog rata. Bez sumnje, veliki uspjeh mlade hrvatske države.

Zemlja koja je još bila u fazi osnivanja i stabiliziranja temeljnih državnih institucija tako brzo postaje članicom svjetskog sigurnosnog sustava – NATO-saveza. Kakav veliki uspjeh Republike Hrvatske, i to, kako vidimo, bez državnog vrha. Što bi tek bilo da smo tada imali predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH?!

Srdačno vam čestitamo 10. obljetnicu članstva Hrvatske u NATO-savezu. Svakim danom postajemo zrelija, ozbiljnija i stabilnija država, s demokratskim kontinuitetom. Nadamo se da ni vi, članovi aktualnog državnog vrha, nećete pasti makar i u privremeni zaborav ili, ne daj, Bože, biti trajno ignorirani od vaših nasljednika”, stoji u pismu koje potpisuju Mesić, Bebić i Sanader.

Komentiraj