PIRAMIDE USPJEHA: Kao gimnazijalac Filip je kuhao pivo – danas ima pivovaru Angeluš

“Pivo kuham od 2006. godine, od gimnazijskih dana”, otvoreno će i s ponosom reći Filip Devčić, vlasnik Mini pivovare Angeluš iz Svetog Ivana Zeline, i podsjetiti na teške dane bez pravih sirovina, nekog velikog znanja, literature.

*Serijal “Piramide uspjeha” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije

Ali Filip se nije obeshrabrio. Znao je da želi jednoga dana proizvesti odlično pivo, da će uz pivo vezati svoju budućnost, svoj život. Imao je pred sobom cilj – otvaranje craft pivovare.

Uz svoj cilj vezao je studij, putovanja, dodatnu obuku i specijalizaciju. Magistrirao je na Agronomskom fakultetu – vinogradarstvo i vinarstvo, a pitamo ga kako je došlo do toga da upiše baš taj fakultet?

“Od malih nogu volio sam prirodu i slobodu.  Roditelji su mene i moju braću stalno vodili u vinograd, koji imamo baš kao što toga ima skoro svaki Zelinčanin. Oduvijek me privlačio podrum, onako hladan, mističan. Zavolio sam to i odlučio se za agronomiju”.

Ljubav prema pivu nosite još iz gimnazijskih dana. Kuhali ste, kažete pivo još 2006?

“Da točno, svijet piva otkrio sam također vrlo rano. Putujući po Europi shvatio sam kako pivo može biti kompleksno piće s bezbrojnim varijantama, okusima, bojama i mirisima. Čuo sam da se ono može proizvesti kod kuće baš kao i vino, pa sam odlučio pokušati. Tada, 2006. nije bilo literature, dućana s namirnicama i foruma kao danas. Literaturu sam nabavio preko prijatelja iz SAD-a, sirovine poput slada sam proizveo sam iz djedovog ječma na maminom štednjaku, brao sam divlji hmelj po zelinskim brežuljcima. Nakon bezuspješnih pokušaja počeo sam proizvoditi pivo za svoje veselo društvo koje je bilo sve bolje i bolje”.

pivovara, devčić

Kako ste odlučili da postanete i proizvođač?

“Mogu reći da sam to oduvijek želio, a intenzivno počeo na tome raditi nakon završetka fakulteta”.

Zašto ste pivovaru nazvali Angeluš? Ima li tu neke simbolike?

“Prije svega želio sam neko snažno ime, ime iz kojega bi se mogao prepoznati kraj iz kojega dolaziš. Angeluš je sve to i više jer stranci vrlo lako prepoznaju da je riječ o Angelusu – grčkoj riječi za anđele. Anđeli su bića svjetlosti koja sam oduvijek volio”.

Koja je tajna vašeg piva? Kakvi su sastojci? Po čemu se razlikuje od drugih?

“Nema neke prevelike tajne. Pivo se proizvodi na standardni način, ali koristim najbolje sirovine, tehnologiju, ambalažu koju trenutno možete naći u svijetu. Hmelj i kvasce uvozimo iz SAD-a, slad iz Njemačke.  Možda je drugačije od drugih zbog procesa refermentacije u boci, pri čemu se ono prirodno gazira. Također, aroma je unikatna. Prevladavaju mirisi i okusi citrusnog i tropskog voća zbog hmelja uz lagane note biskvita i lješnjaka iz slada”.

Što znači kada kažete da proizvodite pivo s karakterom?

“Naše pivo nije podvrgnuto nikakvim kemijskim i mehaničkim tretmanima. Piva su nepasterizirana, nefiltrirana jednom riječju prirodna. Zbog toga su svi spojevi netaknuti, pivo je živo i ima karakter. Ono se mijenja – u početku je mlado, lepršavo, pa sazrijeva i zaokružuje se. To nije moguće kod industrijskog piva koje se proizvodi od zamjenskih sirovina, koje se obrađuje i konzervira. Nema dušu”.

angeluš, pivo, pivovara

Opišite nam ukratko proces od sirovine do čaše piva.

“Sve započinje mljevenjem slada i prebacivanjem u komovnjak gdje se miješa s vodom i drži na određenim temperaturama. Na taj način se iz slada oslobađa šećer i dobivamo slatku sladovinu. Sladovina se ocjeđuje i prebacuje u kotao za kuhanje. Sada dodajemo hmelj koji pivu daje gorčinu i aromu. Nakon toga sladovinu naglo hladimo i prebacujemo u fermentore gdje se provodi proces fermentacije. Kada fermentacija završi mlado pivo punimo u boce uz dodatak šećera i kvasca. Započinje proces refermentacije u boci i pivo se na prirodan način gazira. Nastalo pivo prebacujemo u hladnjaču na dozrijevanje. Cijeli proces traje dva mjeseca”.

Bili ste i na školovanju u Češkoj. Što ste tamo naučili o pivu?

“Bio sam na obuci u pivovari Lobeč pod mentorstvom majstora pivara Tomaša Fencla. Naučio sam kako proizvoditi vrhunsko pivo u profesionalnoj opremi. Do tada sam radio na improviziranom malom postrojenju od 50 litara koje je napravio moj brad Petar”.

Koje vrste piva proizvodite i u kojim količinama?

“Trenutno proizvodimo Angeluš-Pale Ale u količinama od 4000 boca mjesečno. Uskoro izbacujemo Indian Pale Ale stil piva i Porter do kraja godine”.

Gdje se može sve naći vaše pivo?

“Naše pivo možete pronaći u kafićima i dućanima u Zagrebu i okolici. Nedavno smo se proširili u Dalmaciju. Točne lokacije možete provjeriti na našoj internet stranici i društvenim mrežama”.

pivovara, filip devčić

Jeste li zadovoljni poslovnim rezultatima i kako se nosite s konkurencijom?

“Vrlo sam zadovoljan s ostvarenim poslovnim rezultatima. Poslujemo tek 6 mjeseci i za to vrijeme utrostručili smo kapacitete. Craft pivarstvo specifično je po otvorenosti i međusobnom pomaganju. Recepti su javni, vrlo česte su kolaboracijska piva dviju pivovara”.

Kako ocjenjujete mogućnosti u nas za mlade ljude koji se žele baviti poduzetništvom?

“Sve ovisi o ideji i  sposobnostima mladih ljudi. Oni moraju biti prvenstveno svestrani i snalažljivi da premoste brojne prepreke koje će biti pred njima. Nije lako, ali može se”.

Tko je sve s vama u tom poslu?

Trenutno sam sam, ali imam neizmjernu pomoć obitelji i djevojke Marije.

Imate li neke planove za budućnost?

“Planiramo povećati asortiman s klasičnim craft stilovima i količine. Proširiti se po tržištu RH i zemljama regije uz zaposlenje novih radnika. Sagraditi objekte za pivski turizam”.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!